Fagstoff

Reiselivssegmenter – Globale bærekraftige reiser

Publisert: 27.08.2012, Oppdatert: 04.03.2017
På tur med båt

Her skal vi se på hva bærekraftig turisme (sustainable tourism) innebærer internasjonalt, og vise noen eksempler på typiske bærekraftige reisemål (sustainable destinations) utenfor Norge.

Gruppeoppgave

Internasjonal bærekraft

Søk på Internett etter bærekraftige turistmål utenfor Norge.
Søkeord: Sustainable destinations/tourism

Drøft og gi eksempler på hvordan bærekraftig turisme blir forstått og praktisert utenfor Norge.

 

Kapawi Lodge – et luksuriøst turistmål som greier å kombinere hensynet til lokalbefolkningen, dyrelivet og den sårbare regnskogeKapawi Lodge – et luksuriøst turistmål som greier å kombinere hensynet til lokalbefolkningen, dyrelivet og den sårbare regnskogen.
Fotograf: Alison Wright
 

Gruppeoppgave

Ut på eventyr …

Ta utgangspunkt i bærekraftige reisemål utenfor Norge.

Velg minst tre eksempler.

Drøft:

- Hva gjør stedet bærekraftig?

- Hvilke segmenter (målgrupper) passer stedet for?

 

Landsbyen Ban Nam Lai Akha i Laos deltar i Green Discovery-samarbeidet. I området dyrker de bomull, og her vever en ung kvinne pLandsbyen Ban Nam Lai Akha i Laos deltar i Green Discovery-samarbeidet. I området dyrker de bomull, og her vever en ung kvinne på tradisjonelt vis.
Fotograf: Gideon Mendel

 

Den franske alpelandsbyen Les Gets blir stadig «grønnere» – både innbyggerne og myndighetene tenker miljø. Les Gets er en av lanDen franske alpelandsbyen Les Gets blir stadig «grønnere» – både innbyggerne og myndighetene tenker miljø. Les Gets er en av landsbyene i Alpine Pearls.
Fotograf: Nikolai Jakobsen
 

Bærekraftige globale reisemål

Internasjonalt har World Travel & Tourism Council (WTTC) markert seg sterkt for et miljøvennlig reiseliv.

Det blir stadig flere internasjonale reisemål som markedsfører seg som bærekraftige (sustainable). Her skal vi se på tre slike reisemål – ett i Sør-Amerika, ett i Sørøst-Asia og ett i Europa.

Ecuador: Kapawi Ecological Reserve

Kapawi er et avsidesliggende sted i Amazonas-jungelen i Ecuador i Sør-Amerika. Her holder Achuar-folket til, et urfolk som lever i pakt med naturen slik de alltid har gjort. Her er det et rikt biologisk mangfold og en overflod av fugler og dyr. Du kan bare komme til Kapawi med småfly som flyr deg over en ubrutt, grønn regnskog.

Kapawi Ecological Reserve er prisbelønt for sitt økologiske opplegg. Stedet bruker solenergi og resirkulerer søppel. Om natten er det ingen belysning for ikke å forstyrre den vakre regnskogen som omgir stedet.

Hyttene i Kapawi Lodge er bygd i tråd med Achuar-folkets tradisjoner. Ikke en eneste spiker er brukt! Det er også bygd en biologisk feltstasjon og en forskningsstasjon for å ta vare på Achuar-kulturen.

Laos: Green Discovery

Reisearrangøren Green Discovery i Laos har tilbudt økoturisme siden 2000 og tilbyr over 100 turer over hele landet. Blant tilbudene er rafting, kajakkpadling, fotturer, fjellklatring, terrengsykling og utforsking av grotter. De arrangerer både dagsturer, pakketurer med overnatting og spesialtilpassede turer.

Green Discovery samarbeider med mange små landsbyer om å utvikle en modell for turismen. Hensikten er å avhjelpe fattigdommen samtidig som turistene får meningsfulle opplevelser og innsikt i hvordan folk lever. Opplegget oppmuntrer landsbyboerne til å ta vare på omgivelsene, tradisjonelle skikker og kunsthåndverk.

Turistene kan utforske mange forskjellige områder med båt, på sykkel eller ridende på en elefant.

Du kan lese mer om Green Discovery her. 

Europa: Alpine Pearls

Alpine Pearls er et samarbeid som omfatter 27 små alpelandsbyer i Frankrike, Italia, Slovenia, Sveits, Tyskland og Østerrike. Stedene presenterer seg samlet på Internett og du kan lese mer om dem her. 

«Perlene» er grunnlagt på ideen om bærekraftig turisme og tilbyr miljøvennlig turisme sommer og vinter. Bilismen er redusert til et minimum, og noen områder er helt bilfrie.

Landsbyene forsøker å ta vare på naturen, lokal kultur og mattradisjoner. Det tilbys en rekke fritidsaktiviteter, blant annet fotturer, stavgang, fjellsykling, riding, vannsport, langrenn og turer på truger.