Fagstoff

Reiselivssegmenter – Masseturisme

Publisert: 27.08.2012, Oppdatert: 04.03.2017
På tur med båt

Med masseturisme tenker vi nok først og fremst på pakketurer med fly til Syden, til middelhavslandene og Kanariøyene. Men før store passasjerfly gjorde det mulig å frakte mange turister til populære reisemål, gikk pakketurene med buss.

Tjæreborg Reiser A/S økte sine reiser med 100 % på ett år og regnet med tre fulle fly hver uke til Gran Canaria! Her studeres viTjæreborg Reiser A/S økte sine reiser med 100 % på ett år og regnet med tre fulle fly hver uke til Gran Canaria! Her studeres vinterprogrammet for 1982/83.
Fotograf: Finn Eirik Strømberg
 

Oppgave

Nordmenns ferievaner

Bruk Internett for å finne ut mest mulig om nordmenns reisevaner.

-  Hvor reiser folk?

-  Hva gjør de i ferien?

-  Drøft hva som ligger bak moderne ferievaner.

 

Overfylt badestrand på Las Palmas, Gran Canaria.Overfylt badestrand på Las Palmas, Gran Canaria.
Fotograf: Trygve Bølstad
 

Pakketur til Syden

I Skandinavia var en dansk pastor – kjent som Tjæreborgpresten – først ute med å arrangere pakketurer til sydlige, varmere strøk. Etterspørselen etter et slikt tilbud var stort, og allerede året etter etablerte han sitt eget busselskap. De første årene var Spania og Middelhavskysten de viktigste reisemålene. Etter overgang til charterfly overtok Mallorca.

«Skål, Oline, for vår første ferie på 31 år!» Charterturister på vei ut av flyet for å feriere på Mallorca i 1961. Oline vant tu«Skål, Oline, for vår første ferie på 31 år!» Charterturister på vei ut av flyet for å feriere på Mallorca i 1961. Oline vant turen i en konkurranse i et ukeblad.

Utviklingen av større og raskere passasjerfly førte med seg en ny form for masseturisme basert på lavpristransport til fjerne reisemål. I 2012 reiste totalt cirka 850 000 nordmenn på pakketur i sommerferien.

Grønn masseturisme?

Masseturismen har gjort det billig for oss nordboere å reise til varmere strøk. Men samtidig som tilstrømming av mange turister kan forbedre lokal økonomi, fører det også til stor slitasje – økologisk og sosialt.

I de senere åra er det utviklet nye former for turisme som tar hensyn til miljøutfordringene:

  • grønn turisme
  • økoturisme
  • geoturisme

Tenk over

Hvordan kan masseturismen bli «grønnere»?

Relatert innhold

Generelt