Fagstoff

En hektisk hverdag

Publisert: 24.08.2012, Oppdatert: 04.03.2017
Tungtransport i motsatt kjørefelt, sett fra innsiden på en bil

Alle har opplevd ulike former for stress. Vi skal nå se nærmere på hva stress kan bety i trafikken.

Lenker:

Stress 

Stresstest 

 

 

 

 Stressende situasjonStressende situasjon.
Fotograf: Arash A. Nejad
 

 

Stressende situasjonStressende situasjon.
Fotograf: Trond Solberg
 

Stress kan være både positivt og negativt. Det kan være en positiv faktor i strategien vi møter trusler og farer med. Negativt stress oppstår gjerne når vi får en følelse av ikke å strekke til, når det er mange ting vi skulle ha gjort, men ikke rekker å gjøre, eller når vi ikke mestrer oppgaven vi er satt til.

Det er mange årsaker til stress. En lastebilsjåfør kan bli stresset om tida blir for knapp til å rekke alle leveringene til avtalt tid. En bussjåfør som ligger etter ruteplanen, kan føle det samme. En skipsfører med mange småbåter i fart rundt skipet vil kunne føle stress. Evnen til å ta korrekte beslutninger blir redusert under stress, og vi blir mer disponert for uhell.

Stress over lang tid kan føre til kroniske lidelser som blant annet hjerte- og karsykdommer og psykiske lidelser. Er du stresset? Gå inn på lenken Stresstest i margen.

«Skulle bare …» er et utsagn du kanskje kjenner til. Dette brukes ofte når vi skal gjøre noe ekstra i en stresset arbeidssituasjon. Vi «skal bare …», og så skjer det et uhell. I mange tilfeller skyldes dette at vi har nådd en kapasitetsgrense, og at den overskrides.