Hopp til innhold

Fagstoff

Natur og kultur

Mange turister søker opplevelser innenfor lokal natur og kultur. Her lærer du mer om hva som menes med begrepene kulturturisme, økoturisme og geoturisme.
Bilde fra fiskteur ved Florø
Åpne bilde i et nytt vindu

Ut på tur

«Jeg gikk en tur på stien og søkte skogens ro», heter det i sangen. Mulighetene er mange for å finne naturens stillhet og ro: friluftsliv, jakt og fiske, fottur, seiling, rolig sjøliv, hytteliv på fjellet og ved sjøen.

Jakt- og fisketurer til spennende villmarksområder har lenge vært populært. Etter hvert har vi fått mange former for naturturisme.

GodTur.no kan du studere og skrive ut flotte turkart over hele Norge. GodTur.no er et samarbeid mellom Friluftsrådenes Landsforbund og Statskog.

Den Norske Turistforening - logo


Den Norske Turistforening (DNT) er landets største friluftsorganisasjon. DNTs røde T er velkjent for norske fotturister – langs foreningens sommer- og vinterruter.

Friluftsliv for alle

Hele Norges turplanlegger, UT.no, er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og NRK.

Hva er kulturturisme?

Kulturturisme blir regnet som motstykket til masseturisme med soling og bading. Kulturturisten ønsker kontakt med lokale mennesker og oppsøker blant annet museer og kulturinstitusjoner. Weekendbesøk til en storby er en typisk aktivitet for kulturturisten.

Den Norske Opera - Oslo
Åpne bilde i et nytt vindu

Kultur- og naturturisme vandrer ofte hånd i hånd. Etter hvert er det kommet mange former for turisme som legger vekt på natur og kultur, for eksempel økoturisme, geoturisme, grønn turisme – og også gårdsturisme og bygdeturisme.

Økoturisme

Økoturisme har som mål at turismen ikke skal påvirke natur eller kultur negativt. Norge har naturgitte fortrinn for et miljøriktig reiseliv. I 2004 kåret magasinet «National Geographic Traveler» de norske fjordene til verdens beste naturbaserte reisemål, foran blant annet Yellowstone nasjonalpark i USA og Krügerparken i Sør-Afrika.

Økoturisme er berikende natur- og kulturopplevelser, tilrettelagt av reiselivsbedrifter med omsorg for gjestene, miljøet og det lokalsamfunnet de er en del av.

Resirkulering, gjenbruk og størst mulig reduksjon av forbruket er viktige sider ved økoturismen. Norsk økoturisme bygger på FNs prinsipper. Bedriftene i Norge som tilbyr økoturisme, er samlet i et nettverk som administreres av Innovasjon Norge.

Geoturisme

Geoturismen legger vekt på å framheve et steds lokale egenart, og betegnelsen blir brukt om alt som gjør stedet unikt. Det kan være plante- og dyreliv (flora og fauna), historie, vakkert landskap, tradisjonell arkitektur, lokal kultur og mat. Som et av de første land i verden har Norge forpliktet seg til å satse på geoturisme.

I geoturismen er det viktig

å framheve stedets egenart (les mer...)

Tanken er å utvikle og forbedre stedet på en slik måte at lokalmiljøet gjenspeiler og bygger opp under lokal natur, kulturarv, fremmer lokal tilhørighet og viser de unike særtrekkene ved stedet i markedsføringen.

å engasjere lokalmiljøet (les mer...)

Det er et viktig aspekt å gjøre seg nytte av de lokale kreftene, stimulere lokale foretak og grupper til å bygge partnerskap tuftet på lokalt særpreg og egenart, og markedsføre dette utad. Man ønsker også å stimulere til prosjektutvikling som er forankret i stedets natur, historie og kultur, medregnet kulinariske tradisjoner, brukskunst, bildekunst og annen utøvende kunst.

å bevare ressurser (les mer...)

Man arbeider for å støtte foretak og tiltak som reduserer unødig energibruk, og man søker å redusere miljøforurensning – inkludert støy, visuell forsøpling i form av uestetisk skilting, belysning og så videre. Et viktig ledd i arbeidet er å kommunisere slike tiltak utad for å appellere til miljøbevisste besøkende.

å arbeide med formidling og historiefortelling (les mer...)

I geoturismen motiverer man både fastboende og gjester til å lære mer om stedet. Man søker å finne måter å gi lokale krefter mulighet til å vise fram naturattraksjoner og kulturarv, både for å berike opplevelsen for turisten og for å forsterke lokalbefolkningens tilhørighet til og kunnskaper om reisemålet.

Relatert innhold

Vi kan ha stor nytte og glede av å planlegge en ferietur. Her skal dere øve dere i å bruke kart og annen tilgjengelig informasjon om reisemål.

Før store passasjerfly gjorde det mulig å frakte mange turister til populære reisemål, gikk pakketurene med buss.

CC BY-SASkrevet av Kjell Rosland. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 22.11.2017

Læringsressurser

Reiseliv