Hopp til innhold

Fagstoff

Tallerkenmodellen

Helsedirektoratet anbefaler "tallerkenmodellen" som hjelpemiddel for å lage sunne måltider. Modellen viser hvordan ulike matvarer kan fordeles på en tallerken.

Tallerken delt i tre like store deler. En del med grønnsaker, en del med kjøtt og en del med poteter. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tallerkenen deles i tre like deler som fylles med

  • en tredel grønnsaker
  • en tredel poteter/ris/pasta/korn
  • en tredel fisk/kjøtt/egg/belgvekster

Modellen gjelder for alle grupper av friske mennesker. Fordelingen av matvarene skal være som på modellen, uansett om man har behov for lite eller mye mat. Slik blir det lettere å spise sunt og variert til alle dagens hovedmåltider.

Som du ser av modellen, inneholder den et felt med karbohydratrike matvarer. Når du har lest om hvilke næringsstoffer maten består av, og hvordan vi deler matvarene inn i grupper ut fra næringsinnhold og ønsket plass i kosten, skal vi se nærmere på hvordan vi setter sammen sunne måltid. Du husker nok også fra kostlæra at det ikke er likegyldig hvilke karbohydrater vi spiser, så det gjelder å velge blant de sunne! Det samme gjelder for kjøtt og fisk.

Middag med laks, potet og grønnsaker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Disse tallerkenmodellene viser hvordan du kan forsyne deg etter modellen. Tallerkenstørrelsen har ingenting å si – her er det fordelingen som er viktig.

Tallerken med brød, skinke og salat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-NC-SASkrevet av Guri Bente Hårberg. Rettighetshaver: Sylvi Skjelstad
Sist faglig oppdatert 28.02.2018

Læringsressurser

Ernæring, helse og livsstil