Hopp til innhold

Fagstoff

Sykepleie ved osteoporose

Sykepleietiltakene for pasienter med osteoporose handler i stor grad om å forebygge bruddskader i skjelettet. Vi kan sette i verk praktiske tiltak, men å gi pasienten god informasjon om sykdommen er også et tiltak.
Eldre kvinne drikker melk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fallforebyggende tiltak

Fallforebyggende tiltak er viktige, og det kan være hensiktsmessig å skaffe gå-hjelpemidler. Å fjerne løse matter og dørstokker kan redusere falltendensen hos eldre. Hvis pasienten har nedsatt syn, er det viktig med godt lys og at brillene er lett tilgjengelige. Da blir synet best mulig når pasienten skal utføre forskjellige gjøremål.

Mange fallulykker skjer på badet i forbindelse med stell og påkledning. En ergoterapeut kan hjelpe til med å finne fram til hensiktsmessige hjelpemidler og med å tilpasse dem. Eksempler på hjelpemidler kan være sklisikre matter på badegolvet, toalettforhøyer, dusjstol, støttehåndtak og gripetang. Pasienter som har osteoporose og økt risiko for fall, kan også føle seg tryggere ved å bruke hoftebeskytter. Dette er undertøy som er polstret på hoftene, og som demper støt hvis pasienten faller.

Personlig hygiene

Allmenntilstanden for øvrig og smerter bestemmer om brukeren trenger hjelp til å stelle seg selv og kle på seg selv. Dersom pasienten plages med smerter, er det viktig å gi smertestillende i god tid før stellet.

I alle sammenhenger der brukeren trenger hjelp, er det viktig å behandle vedkommende svært forsiktig. Hos personer med osteoporose kan det oppstå brudd bare ved at pleiepersonalet drar dem litt i armen eller dumper dem ned i en stol.

Aktivitet og hvile

Fysisk aktivitet er positivt for hele organismen. Den mekaniske belastningen som fysisk aktivitet gir på skjelettet, stimulerer beindannelsen. Fysisk aktivitet styrker også musklene og bedrer balansen og koordinasjonen. Dette vil hjelpe på eventuell ustøhet hos pasienter.

Fordi pasienter med osteoporose kan bli krumrygget og kortere, er det viktig at de får informasjon om hvor viktig det er at de prøver å opprettholde en viss kroppsholdning. Å styrke kroppsholdningen bedrer balansen, styrker musklene og reduserer tendensen til å falle.

Dersom osteoporose medfører smerter, er god smertelindring nødvendig for at pasienten skal kunne være i aktivitet, og for at han eller hun skal kunne hvile godt.

Dersom det er mulig, bør eldre pasienter tilbringe minst 15 minutter ute i sollys hver dag. Sollys produserer vitamin D i huden og påvirker opptaket av kalsium.

Ulike matvarer med høyt proteininnhold på et bord. Fisk, skalldyr, kjøtt, mandler, solsikkefrø, meieriprodukter, sopp, belgfrukter og egg. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ernæring

Energirik og næringstett kost er anbefalt for personer med osteoporose. Et godt kosthold forebygger sykdommer og bedrer allmenntilstanden generelt. For mennesker med osteoporose er det viktig å ha et fettlager som polstring, slik at de har en "støtpute" dersom de faller. Lav kroppsvekt øker risikoen for osteoporose, og brukere bør derfor veies regelmessig.

Proteinrik kost

Spiser pasienten proteinrik, næringstett og energirik kost, leges eventuelle brudd bedre og behandlingstida forkortes. Proteiner er byggesteiner i kroppen, og får pasienten mer energi, øker også aktivitetsnivået.

Kalsium

Økt inntak av kalsium bedrer beintettheten. Kalsium finnes i matvarer som ost og melk, grønne bladgrønnsaker, sardiner, skalldyr, mandler og korn. Appelsin har et høyt innhold av kalsium. Får vi i oss mye salt og koffein, går det ut over kalsiummengden i kroppen.

Vitamin D

Vi trenger vitamin D for å ta opp kalsium og bygge kalsium inn i skjelettet. Matvarer som er rike på vitamin D, er tran og fet fisk (laks, ørret, sild, makrell, kveite). Margarin og smør er tilsatt vitamin D. Melk, ost og mager fisk inneholder også små mengder med vitamin D.

Vitamin K

Vitamin K aktiverer proteinet osteokalsin i beinvevet. Dette proteinet spiller en rolle i oppbygging og vedlikehold av beinmassen, og gjennom forskning er det funnet en sammenheng mellom vitamin K i kosten og redusert risiko for hoftebrudd. Grønne grønnsaker inneholder mye vitamin K.

Vitamin C

Vitamin C er viktig for å bygge opp kollagen i skjelettet. Om økt inntak av vitamin C har noe å si for osteoporose, er foreløpig uavklart.

Fiber og væske

En pasient med osteoporose kan være plaget av obstipasjon. Fiberrik kost er derfor anbefalt. Rikelig inntak av væske (30 ml per kg kroppsvekt per døgn) er viktig for å frakte næringsstoffene rundt i kroppen og for å forebygge obstipasjon og urinveisinfeksjon.

Eliminasjon

Inkontinens

En pasient med osteoporose kan bli inkontinent og få såkalt stressinkontinens. Dette skyldes at kompresjonsbrudd gjør ryggsøylen kortere, slik at det blir mindre plass til de indre organene. Dette øker presset på urinblæra. Ved økt trykk i magen (tunge løft, hosting eller nys) klarer ikke muskulaturen i bekkenbunnen å holde igjen, og urinen presses ut.

Det finnes mange gode hjelpemidler ved inkontinens, og det er viktig å finne fram til de hjelpemidlene som pasienten føler seg bekvem med. Ved inkontinens er det økt risiko for urinveisinfeksjon, og vi må sette i verk tiltak for å forebygge det.

Obstipasjon

Ved kompresjonsbrudd i ryggsøylen blir som nevnt ryggsøylen kortere. Når det blir mindre plass til indre organer, går maten tregere gjennom tarmen. Da blir mer væske sugd opp, og pasienten kan få obstipasjon – forstoppelse. Smertestillende medikamenter kan også gi obstipasjon. Det samme kan smerter, fordi pasienten er mer inaktiv når han eller hun har vondt. Inaktivitet gjør at maten går langsommere gjennom tarmen. Kalsiumpreparater kan også medføre obstipasjon som bivirkning.

For å forebygge obstipasjon er det viktig at pasienten får i seg fiberrik kost, rikelig med drikke, er i aktivitet, går regelmessig på toalettet og har regelmessige måltider. Dersom det er legemidlene som er årsaken til obstipasjonen, kan legen finne fram til andre typer legemidler. Pasienten bør ta kalsiumpreparater i forbindelse med måltider – morgen og kveld.

En mann tar seg til ryggen med begge hender. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Smerte

For personer med osteoporose kan ryggsmerter og smerter etter brudd være et problem. Smerter er et signal fra kroppen om at noe er galt, og det er derfor viktig å ta smertene på alvor. Dette gjør vi ved å gi pasienten avlastning og hvile, slik at smertefølelsen blir mindre. Det finnes mange smertelindrende legemidler (analgetika) på markedet, både reseptfrie og reseptpliktige. Legen finner den typen som passer best for hver enkelt pasient. Det er viktig å ta smertestillende legemidler med jevne tidsintervaller for å unngå smertetopper.

Noen får god smertelindring av varme, for eksempel varmeputer eller varmeflasker. Siden eldre gjerne har nedsatt følesans, må vi passe på at temperaturen ikke er så høy at pasienten får brannskader. Is kan også lindre smerter. Ispakninger fås kjøpt på apotek. Det er anbefalt å polstre ispakningene med et tøystykke slik at pasienten ikke får frostskader på huden.

Alternativ smertebehandling som akupunktur, fotsoneterapi og TNS (transkutan nervestimulering) har god smertelindrende effekt på enkelte pasienter med osteoporose.

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor skal du behandle en person med osteoporose svært forsiktig?

  2. Sterkere bein reduserer faren for beinbrudd. Hvilket kosthold vil du anbefale en person med osteoporose?

  3. Hvilke hjelpemidler kan bidra til å hindre fall og brudd?


Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Birgit Flaten.
Sist faglig oppdatert 21.04.2022

Læringsressurser

Muskel- og skjelettplager