Hopp til innhold

Fagstoff

Marine rovdyr – flotte, fascinerende og farlige

Dyr som spiser andre dyr, kalles rovdyr eller predatorer. Her skal vi se nærmere på dyr som er øverst i havets næringskjeder, de marine topp-predatorene.

Hva er marine rovdyr?

Fisken i oppdrettsmerdene er fristende mat både for mennesker og dyr. Disse dyra konkurrerer med oss om maten og kan gjøre skade på oppdrettsfisk og oppdrettsanlegg. Blant dem finner vi hvaler, seler, haier og mange sjøfugler. Rovdyra i havet står ofte langt oppe i næringskjeden – gjerne som fjerde- og femteforbrukere.

Organismer i havet forbundet med piler. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hval

Det finnes mange hvalarter i verden, og vi kan dele dem i to store grupper: tannhvalene og bardehvalene. Tannhvalene fanger større byttedyr som fisk, fugl og sel, mens bardevalene filtrerer sjøvann og lever av plankton og smådyr de får tak i. Hvalene er blant de mest fascinerende dyra i verden, og heldigvis gjør de lite skade i forbindelse med fiskeoppdrett.

Spekkhogger som kommer opp av havet. Foto.

Sel

Vi skiller mellom ishavsselene, som lever for eksempel på Svalbard, og kystselene, som finnes langs hele norskekysten. Kystselene kan gjøre betydelig skade på fisk og utstyr i et oppdrettsanlegg. En merd full av fisk er som en godtebutikk for en sel – bare den kan komme seg inn til godsakene! Hull på nøter er ofte resultatet når seler er sultne. Kystselene er steinkobbe og havert. Begge har andre lokale navn i ulike deler av landet. Hva kalles disse selartene der du bor?

Steinkobbe på land. Foto.

Hai

Av haiartene er det særlig pigghåen som kan gjøre skade på oppdrettsanlegg hos oss. Den kan effektivt gnage hull i nota for å tilgang på fisken som er inni. Pigghåen er en vanlig art langs norskekysten. Den kan også forsyne seg godt av fisk som står på garn eller line, så den er slett ikke fiskerens venn!

Pigghå svømmer rett over havbunnen. Foto.

Mink og oter

Disse svømmedyktige rovdyra i mårfamilien svømmer gjerne ut til et oppdrettsanlegg etter mat, og de hopper like godt rett oppi matfatet. De er smidige og små og kommer seg enkelt opp på flytekragen og ned i merden – og ut igjen.

To bilder, en mink på land og en oter med en fisk i munnen på en stokk i vannet. Foto.

Sjøfugler

I det daglige er det sjøfuglene som er de mest pågående rovdyra rundt et oppdrettsanlegg. Skarv, måke, terne eller ørn – alle vil de ha en bit av den deilige laksen. Alle fiskeoppdrettsanlegg, både på land og i sjøen, må beskytte fisken mot rovfugl ved å sette opp nett eller annen type beskyttelse.

Sjøanlegg for laks. Foto.

Mennesker

Plakat om ferdselsforbud ved oppdrettsanlegg med tekst på norsk, engelsk og tysk. Illustrasjon.

Ofte står det villfisk rundt oppdrettsmerdene, og områdene rundt oppdrettsanlegg er populære fiskeplasser for turister som kommer til Norge for å fiske. På grunn av smittefare og fordi fisken blir forstyrret, er det forbudt å fiske eller å kjøre båt i nærheten av et oppdrettsanlegg. Likevel går det mange historier om turister som fisker etter laks rett oppi merdene!

Turistnæringa og oppdrettsnæringa må ta et felles ansvar for å informere om forbudet mot fiske og ferdsel rundt oppdrettsanleggene.

CC BY-SASkrevet av Eli Skoglund.
Sist faglig oppdatert 12.10.2017

Læringsressurser

Helse og velferd for fisk