Hopp til innhold

Fagstoff

Faguttrykk – drikkevarer

Her skal vi se på ulike faguttrykk som brukes for drikkevarer innen kokk- og servitørfag.
Bilde av flasker med dessertviner og champagne. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Akevitt – brennevin med karvesmak.
Animalsk
– vin med aromaer som har med dyreriket å gjøre: kjøtt, blod, lær. Positivt i fin lagringsvin.
Aperitiff
– drikkes før maten for å stimulere appetitten.
Armagnac
– fransk druebrennevin fra Armagnac-området.
Aromatisk
– måte å beskrive vin på. Alle viner har imidlertid aroma, her forteller det om en krydderpreget vin som vanligvis kommer fra en aromatisk druetype.

Barrica (Spania) eller barrique (Frankrike) – 225 liters eikefat brukt til lagring av vin
Bianco/blanc/blanco/branco
– hvit
Blend
– blanding, for eksempel av maltwhisky og grain whisky
Blomst/blomsterpreget
– duft og smak som minner om blomster, oftest roser og fioler
Bløt/myk
– moderat, men tilstrekkelig friskhet og/eller garvestoffer
Botrytis cinerea
(edelråte) – muggsopp som angriper modne druer og lager «edel forråtnelse»
Bouquet
– vinduft, aroma – en del av vinens karakter
Bourbon
– amerikansk whiskey laget på basis av minimum 51 % mais
Build
– helle alle de ønskede ingrediensene direkte i glasset uten å mikse det; is i drinken om gjesten ber om det, eller hvis det står i oppskriften
Bunnfall
– naturlige rester etter produksjonsprosessen, ses som grums, små flak eller krystaller
Brandy
– engelsk betegnelse for druebrennevin


Brut – tørr, betegnelse brukt for musserende viner med maks 6 gram sukker per liter

Calvados – fransk eplebrennevin fra Normandie


Cava – musserende vin fra Spania som er laget etter den såkalte champagnemetoden
Champagnemetoden
– metode for produksjon av musserende vin; Ferdig gjæret vin tilsettes sukker og gjær før annengangsgjæring på flaske
Cru
– vekst, ofte brukt i klassifisering av vin
Crémant
– musserende vin fra Frankrike som er laget utenfor Champagne-distriktet
Crianza
– fatlagret (Spania)
Cuve
– betegnelse for beholder, tank etc. til gjæring, lagring og blanding av vin (Frankrike)
Cuve close
– metode for å lage musserende vin; annengangsgjæring i lukkede tanker, ikke på flaske
Cuvée
– ferdigblandet vin

Degorgement – prosess for fjerning av bunnfall i champagne
Dekantere
– helle en flaske vin over i en karaffel uten at bunnfallet følger med


Demi-sec – søt, betegnelse spesielt brukt for musserende viner


Domaine – vingård, alternativ til clos og château


Drenke – dynke likør, sprit eller vin over en kake, eller helle over frukter


Drikkeklar – i god balanse, god å drikke uten sjenerende restsyre, men kan fortsatt lagres


Drikkemoden – har nådd sitt høydepunkt og blir ikke bedre av å lagres


Drink – en drikk satt sammen av en eller flere alkoholholdige og/eller alkoholfrie væsker

Edelråte – (Botrytis Cinerea) muggsopp som angriper modne druer og lager «edel forråtnelse»


Eikepreget/fatpreget – den duft og smak som gjæring og/eller lagring på fat gir; preg av nysaget tre, brent tre, vanilje, nellik, kokos og karamell

Frizzante – svakt musserende vin (Italia)


Friskhet – den forfriskende virkningen som syreinnholdet gir; hovedsakelig vinsyre sammen med enten eplesyre eller melkesyre


Fruktkonsentrasjon – forteller hvor konsentrert preg av frukter og bær vinen har


Fylde – inntrykket vinen gir av vekt og rikhet i munnen. Mengden av alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar til følelsen av fylde i vinen. Hvor fyldig vinen er, forteller derimot ingenting om hvor godt den smaker.

Garnere – tilsette retten/drinken garnityr


Garnityr – forskjellig tilbehør til en rett eller drikk


Garvestoff – (garvesyre/tannin) – garvestoff finnes i druens skall og stilker, og i eikefat som vinen lagres i; gir en tørr, snerpende følelse i munnen

Humle – slyngplante med blomster som brukes som krydder under ølbrygging og gir ølet bitter smak og aroma

Kirsch – tørr kirsebærbrennevin
Krydderpreget/krydret – duft og smak av kryddere som f.eks. pepper, nellik, kardemomme og kanel
Korksmak – en sykdom inne i korken som gir vinen en muggen og udelikat smak

Lett – en vin som har lav alkoholmengde og er lett i konsistensen.

Magnum – flaske med 1,5 liter innhold
Maltwhisky – framstilt av bygg som etter malting har fått røyksmak fra tørking over brennende torv
Maserasjon – uttrekking av fargestoff fra drueskallet og garvestoffer fra kjernene under og etter gjæring
Mis en bouteille – tappet på flaske
Mineraler/mineralpreget – duft og smak som kan minne om bergarter i jorden som for eksempel kalk, knust stein, fossiler, eller om petroleum
Mix – kjøre alle ingrediensene i beholderen til mikseren med is, siles over i glass
Modne bær / moden fruktighet – indikerer at druene vinen er laget på, var fullmodne da de ble høstet; gir naturlig sødme og rikhet til vinen
Most – frisk, presset, ugjæret saft fra druer eller annen frukt
Musserende – vin med kullsyre der den langsomme annengangsgjøringen skjer enten på tanken (cuve close) eller etter at den er tappet på flaske (champagnemetoden). Kan også lages ved å tilsette kullsyre under flasketapping, som ved brus.
Mørke bær
– duft og smak som minner om solbær, bjørnebær og mørke moreller.

Oechsle – skala for måling av sukkerinnholdet i druesaften
On the rocks – brennevin eller cocktail servert med isbiter

Pot still – den eldste formen for destillasjonsapparat

Reserva – spansk uttrykk som angir at vinen er lagret på eikefat over en viss periode


Rouge/rosso/tinto – rød


Ruby – ung, rød portvin


Røde bær – duft og smak som minner om bringebær, jordbær eller kirsebær

Saftig – leskende vin med tydelig, ungt fruktpreg


Sec – tørr; spesielt brukt for musserende viner i betydningen halvtørr
Shake
– riste drinken hardt og hurtig med is, sile over i glass


Spumante – musserende vin (Italia)


Stir – røre alle ingrediensene i drinken kraftig med barskje sammen med is, sile over i glass


Sur – negativt uttrykk for en vin som har en ubehagelig dominerende syrlig smak, gjerne med et grønt vegetalt preg i tillegg


Syrlig/frisk – positivt uttrykk for en vin som har mye syre i forhold til sødme; gir liv, friskhet og balanse i vinen


Sødme – inntrykket av søt smak i vinen; kommer avrester av druesukker og alkoholinnholdet

Tannin – garvestoff; finnes i druens skall og stilker, og i eikefat som vinen lagres i; gir en tørr, snerpende følelse i munnen


Tawny – betegnelse på lagret portvin, gjerne med mursteinsrød farge


Tequila – meksikansk fruktbrennevin laget av saften fra agave-frukten


Tropisk frukt – duft og smak som minner eksempelvis om ananas, fersken og aprikos


Tørket frukt – duft og smak som gir assosiasjoner til for eksempel rosin og svisker

Uutviklet – betegner en vin som har potensial til å utvikle mer komplekse aromaer ved riktig flaskelagring


Urter – duft og smak som kan minne om tørkede eller friske urter som timianblader, salvie, basilikum og rosmarin

Vinifikasjon – metoden for å lage druemosten om til vin
Vinstein – salter av vinsyren som kan utfelles som krystaller ved lagring, uten at vinen blir dårligere
Vintage – årgangsvin; brukes spesielt i forbindelse med portvin
V.S.O.P
– forkortelse for very superior old pale, kvalitetsbetegnelse for druebrenneviner, særlig konjakk.

Øl – en alkoholholdig drikk laget av gjæret malt og krydret med humle
Ønologi – læren om vinproduksjon

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal. Rettighetshaver: AS Vinmonopolet
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Faguttrykk drikkevarer