Hopp til innhold

Fagstoff

Spekematbord

Spekemat passer til de fleste anledninger, enten det er snakk om en enkel lunsj eller til større selskaper som dåp eller konfirmasjon. Spekemat har lange tradisjoner i Norge og serveres som oftest med tradisjonelt tilbehør.
Ei hel spekeskinke på et bord, med druer og melon ved siden av. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Spekemat

En kan også utvide repertoaret med flere sorter spekemat fra andre land, og da vil gjerne tilbehøret også endres noe.

Når en serverer spekematen, velger en gjerne litt originale anretninger som rustikke trefjøler, flate steiner og lignende for å understreke det tradisjonelle.

Et tradisjonelt spekematbord inneholder

  • spekeskinke som westfaler eller pæreskinke
  • spekepølser som fårepølse, salami, morrpølse, svartpølse

  • fenalår

  • speket kjøtt, som speket reinkjøtt, elgkjøtt, hjerte og tunge

Tilbehør

  • brød: gjerne flere typer, smaksatte, grove og fine, flatbrød

  • smør: ulike typer smør eller margarin, og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette

  • sauser: rømme og eventuelt dressing lagd på rømme og urter

  • eggerøre

  • frukt: Søt og godt modnet frukt passer perfekt til spekemat, for eksempel melon, jordbær, mango, fersken og druer.

  • salater: Potetsalat, waldorfsalat, pastasalat og en grønn salat smaker godt til spekemat.

  • rømmegrøt: tradisjonelt tilbehør til spekemat

Beregning

Beregn cirka 150 gram spekemat per person, fordelt på de ulike sortene. Spekeskinke er oftest mest populært.

Drikke

Øl er tradisjonell drikke til spekemat, men tørr eller halvtørr hvitvin passer også bra.

Alkoholfritt

Isvann og mineralvann.

Ei skål med rømmegrøt og et fat med spekemat. Foto.
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 02.11.2022

Læringsressurser

Buffé