Hopp til innhold

Fagstoff

Masser

Her finner du framgangsmåte for ulike masser: piskede masser, rørte masser og forvellede masser.
Vannbakkels, bløtkake, gulrotkake, bringebærmoussekake, sjokoladekake, sitronterte marengs, muffins marsipanmargerit. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Rørte masser

  • Smør eller margarin og farin røres hvitt.
  • Rør inn ett egg om gangen.
  • Sikt sammen bakepulver, mel og eventuelle andre smaksstoffer.
  • Tilsett melblandingen vekselvis med væsken.
  • Rør deigen raskt sammen og fyll den i en godt smurt form.
  • Stekes ved 160–175 °C i cirka 45 minutter.

Eksempler på varianter av rørte masser:

  • marmorkake
  • toscakake
  • eplekake
  • fruktkake

Video

Slik lager du formkake:

Piskede masser

  • Visp egg og farin til eggedosis.
  • Bland mel (eventuelt nøtter og mandler) med bakepulver og sikt det sammen.
  • Bland det forsiktig i eggedosisen.
  • Fyll massen i smurt form og stek ved 160–175 °C.

Eksempler på varianter av piskede masser:

  • marengs
  • nøttebunn
  • rullekake
  • sukkerbrød
  • sjokoladekake

Video

Slik lager du sukkerbrød:

Forvellet masse

  • Kok opp vann, margarin og eventuelt salt i en kjele.
  • Sikt melet oppi under kraftig omrøring.
  • Når massen slipper kjelen, tar vi kjelen av varmen.
  • Avkjøl massen litt.
  • Rør inn ett og ett egg til en glatt masse.
  • Massen må ikke være så tynn at den flyter utover etter sprøyting.
  • Stekes ved 200 °C i cirka 20–30 minutter.

Eksempel på forvellet masse:

  • Vannbakkels
En stabel vannbakkels med moccakrem. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

Se en e-forelesning om masser, og test om du har fått med deg innholdet.

CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Korn og baking