Her finner du framgangsmåte for ulike masser: piskede masser, rørte masser og forvellede masser.
Rørte masser
- Smør eller margarin og farin røres hvitt.
- Rør inn ett egg om gangen.
- Sikt sammen bakepulver, mel og eventuelle andre smaksstoffer.
- Tilsett melblandingen vekselvis med væsken.
- Rør deigen raskt sammen og fyll den i en godt smurt form.
- Stekes ved 160–175 °C i cirka 45 minutter.
Eksempler på varianter av rørte masser:
- marmorkake
- toscakake
- eplekake
- fruktkake
Video
Slik lager du formkake:
Piskede masser
- Visp egg og farin til eggedosis.
- Bland mel (eventuelt nøtter og mandler) med bakepulver og sikt det sammen.
- Bland det forsiktig i eggedosisen.
- Fyll massen i smurt form og stek ved 160–175 °C.
Eksempler på varianter av piskede masser:
- marengs
- nøttebunn
- rullekake
- sukkerbrød
- sjokoladekake
Video
Slik lager du sukkerbrød:
Forvellet masse
- Kok opp vann, margarin og eventuelt salt i en kjele.
- Sikt melet oppi under kraftig omrøring.
- Når massen slipper kjelen, tar vi kjelen av varmen.
- Avkjøl massen litt.
- Rør inn ett og ett egg til en glatt masse.
- Massen må ikke være så tynn at den flyter utover etter sprøyting.
- Stekes ved 200 °C i cirka 20–30 minutter.
Eksempel på forvellet masse:
- Vannbakkels
Relatert innhold
CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019