Hovedtypene av gjærbakst, kaker stekt i jern, kaker stekt i frityr, linsedeig og mørdeig.
Hovedtypene av gjærbakst
- brød
- småbrød
- hvetedeig
- pizzadeig
Eksempler på varianter av brød:
- fletteloff
- grovbrød
- kneippbrød
- loff
Eksempler på varianter av småbrød:
- brioche
- franske horn
- horn
- rundstykker
Eksempler på varianter av hvetedeig:
- aniskringle
- hveteboller
- klippekrans
- skillingsboller
- skoleboller
- tekake
Kaker stekt i frityr
Felles for alle kaker stekt i frityr er at de stekes ved en temperatur på 170–180 °C. Kakene stekes til de er pent brune, og legges på kakerist med porøst papir.
Eksempler på varianter av kaker stekt i frityr:
- berlinerboller
- fattigmann
- hjortetakk
- krustader
- rosettbakkels
Kaker stekt i jern
Blant kaker stekt i jern finnes mange ulike varianter som bygger på gamle norske mattradisjoner.
Eksempler på varianter av kaker stekt i jern:
- goro
- krumkaker
- vafler
Linsedeig
Linsedeig lages av hvetemel, smør eller margarin, farin og eggeplommer. Deigen brukes til å fore linseformer med og som lokk på disse formene.
- Bland smør og farin forsiktig sammen.
- Tilsett eggeplommer og hvetemel.
- Arbeid disse forsiktig sammen.
Mørdeig
- 1 del farin
- 2 deler smør
- 3 deler hvetemel
- 1 eggeplomme
- 1 egg
- Bland smør og farin forsiktig sammen.
- Bland i eggeplomme, egg og hvetemel.
- Arbeid ingrediensene forsiktig sammen.
Eksempler på varianter av mørdeig:
- fyrstekake
- småkaker
Småkaker
Småkaker er en samlegruppe av svært mange kaffekaker som i høy grad er knyttet til julen. De fleste stekes ved 170–190 °C.
Eksempler på varianter av småkaker:
- berlinerkranser
- sandkaker
- sirupssnipper
- kokosmakroner
Relatert innhold
CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019