Hopp til innhold

Fagstoff

Forberedende tilberedning av poteter

Poteter som er forkokt, er ikke ferdig tilberedt, men de er klargjort for videre tilberedning.

Vi forkoker poteter i:

  • olje
  • vann

I olje

Tørk de ferdigkuttede potetbitene i papir. Kok dem nesten igjennom i olje ved cirka 135 °C. Etter forkokingen legger vi dem på papir til avrenning.

I vann

Legg potetene i kokende vann som så vidt dekker dem, og la dem trekke i 2–6 minutter, alt etter størrelse og fasong.

Forkoking av poteter
Åpne bilde i et nytt vindu

Potettilberedninger som skal forkokes i olje:

  • poteter frites
  • pont-neuf

Potettilberedninger som skal forkokes i vann:

  • fondantpoteter
  • kokottpoteter
  • nøttepoteter
  • pariserpoteter
  • rissoléepoteter
  • slottspoteter

Relatert innhold

Smak, utseende, konsistens og størrelse varierer mellom ulike potetsorter. De ulike sortene har også ulike egenskaper når det gjelder dyrking og lagring.

CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Potet