Hopp til innhold

Fagstoff

Puddinger

Puddinger er tradisjonelle desserter som finnes i mange forskjellige varianter. En pudding lages ved å koke opp en væske og la den tykne på forskjellig vis, enten ved bruk av gelatin, maismel, gryn eller egg.
Glass med panna cotta og bringebærsaus. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sjokoladepudding

En hvelvet sjokoladepudding på et fat, pyntet med krem og bær. Foto.

Sjokoladepudding består av melk, fløte, sukker, sjokolade og gelatin.

Framgangsmåte

  • Kok opp melk, fløte og sukker.
  • Ta kjelen av platen og rør inn sjokoladen.
  • Bløtlegg gelatinen noen minutter og klem ut vannet.
  • Smelt gelatinen direkte i den varme blandinga.
  • Ha blandinga i en serveringsbolle eller i porsjonsglass, og dryss litt sukker på toppen for å unngå snerk.
  • Avkjøl puddingen og server med vaniljesaus.

Semulepudding

Skål med semulepudding og bærkompott. Pyntet med physalis og mynteblader. Foto.

Semulepudding består av semulegryn, sukker, melk og smaksstoffer.

Framgangsmåte

  • Kok opp melk og sukker.
  • Dryss i gryna under omrøring og kok opp. La småkoke i ca. 15 minutter til gryna er møre. Smak til med vaniljesukker eller mandeldråper.
  • Hell i serveringsbolle eller porsjonsglass og dryss litt sukker på toppen for å unngå snerk.
  • Avkjøl puddingen og server med rød saus.

Pannacotta

En hvelvet pannacotta på en tallerken, pyntet med rød saus, bærkompott og en gul blomst. Foto.

Pannacotta består av fløte, sukker, gelatin og smaksstoff.

Framgangsmåte

  • Legg gelatinplater i kaldt vann i 5 minutter.
  • Kok opp fløte, sukker og smaksstoff.
  • Klem ut vannet av gelatinen og rør den inn i den varme smeten. Hell i serveringsskåler eller porsjonsglass.
  • Avkjøl puddingen og server med en frisk bærsaus.

Karamellpudding

Karamellpudding hvelvet på et hvitt fat, pyntet med krem og bær. Foto.

Karamellpudding består av sukker, melk, kremfløte, egg og vaniljestang.

Framgangsmåte

  • Smelt sukker til karamell, og hell det i bunnen av ei puddingform.
  • Kok opp melk/fløte, sukker og vanilje. Avkjøl litt.
  • Slå eggeplommene/egg lett sammen før den varme melke-/fløteblandinga piskes inn.
  • Hell smeten i de karamelliserte formene, og posjer formen i vannbad i stekeovnen.
  • Avkjøl og hvelv puddingen på et serveringsfat, eller skjær fine stykker som serveres porsjonsvis med karamellsaus og pisket krem.

Crème brûlée

Crème brûlée består av melk, fløte, sukker, eggeplommer og vaniljestang.

Framgangsmåte

  • Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestang. Avkjøl litt.
  • Pisk sammen eggeplommene og bland inn melkeblandinga.
  • Sil over i ildfaste porsjonsformer, og posjer i vannbad i stekeovnen.
  • Avkjøl formene.
  • Før servering drysses formene med sukker som karamelliseres ved hjelp av en gassbrenner, salamander eller grillelementet i ovnen.

Video

I denne videoen får du se hvordan kokkene lager crème brûlée.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 14.10.2020

Læringsressurser

Kalde desserter