Hopp til innhold

Fagstoff

Druestokken

Det finnes over 5000 druetyper, men bare cirka 100 er brukt til kommersiell vinproduksjon, og disse kommer i hovedsak fra arten Vitis vinifera.

Vindruer

På Nord-Amerikas østkyst finnes det andre typer, for eksempel Vitis labrusca og V. rotundifolia, men de er i liten grad brukt til vindyrking andre steder fordi de gir en helt spesiell smak («foxy taste»). Det blir sagt at smaken minner om lukt fra en revegård.

De amerikanske typene er imidlertid resistente mot vinlusen som er en av vinplantens verste fiender. Derfor er de fleste moderne druer podet inn på røtter fra amerikanske planter. Normalt tar det 3 år før planten bærer frukt. De kan bli 80–100 år gamle, men brukes sjelden lenger enn i 50 år. Det jobbes hele tiden med krysning og tilpasning av druetyper slik at en bruker den sorten som gir best resultat i det enkelte distriktet. Det har å gjøre med ønsket om å få best mulig kvalitet.

Det er stort sett også forskjell på vindruer og spisedruer. Vindruene er jevnt over mindre og har tykkere og seigere skall enn spisedruene. Et unntak er Muscat som brukes til begge deler.

Relatert innhold

Vinplanten Vitis vinifera, som er forutsetningen for det meste av vinproduksjonen, antar en oppsto ved foten av fjellene i Kaukasus, 8000–6000 år f.Kr.

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Vin