Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Egg tilberedningsmetoder – temaoppgave

Dette er en oppgave hvor du må bruke kunnskapene dine om tilberedningsmetoder for egg og bruksområder for forskjellige eggeretter.
Stekt egg
Åpne bilde i et nytt vindu

Målet med denne oppgaven er at du skal

  • vise at du kan benytte deg av forskjellige tilberedningsmetoder når du tilbereder egg
  • vite hvilke eggeretter som passer til å servere til frokost, lunsj og som forretter

Informasjon til oppgavene

Dere må planlegge oppgavene slik at dere kan jobbe med både den teoretiske og den praktiske oppgaven samtidig. Det er satt av en undervisningsøkt på 7 timer til disse oppgavene. Presentasjonen skal vises for hele klassen. Det blir satt av 1 time til denne. Tidspunkt for presentasjonen avtales med læreren.

Teoretisk oppgave

Dere skal lage en presentasjon (PowerPoint/Keynote) om tilberedningsmetoder for egg.

Presentasjonen skal inneholde informasjon om:

  1. Brune og hvite egg
  2. Bruksområder/tilberedningsmetoder for andeegg og vaktelegg
  3. Hvilke tilberedningsmetoder og eggeretter som passer å servere til:
    1. frokost
    2. lunsj
    3. forretter
    4. presentasjonsfilmen dere skal lage

Praktisk oppgave

I dag skal vi lage en buffé bestående av eggeretter.

Hver gruppe skal lage en liten film som viser hvordan dere lager rettene. Filmen tas opp med kameratelefon og redigeres i Movie Maker eller iMovie. Dere må selv finne oppskrifter til de rettene dere skal lage.Mengder avtales med læreren.

Klassen deles inn i grupper på 3 eller 4.

Etter avtale med læreren skal alle rettene serveres til prøvesmaking.

Annen info:

Gruppe 1 lager grove rundstykker og finner frem smør.

Gruppe 2 lager grønn salat.

Gruppe 3 lager dressing.

Gruppe 4 dekker lunsjbordene.

Dere skal anrette eggerettene deres på fat. Tidspunkt og mengder avtales med læreren.

Gruppe 1

Dere skal lage

  • omelett
  • eggerøre

Gruppe 2

Dere skal lage

  • posjerte egg
  • eggetimbal

Gruppe 3

Dere skal lage
  • fritert egg
  • eggetimbal

Gruppe 4

Dere skal lage

  • fylt egg
  • kokottegg

Vurdering:
Dere blir vurdert etter

  • smak og konsistens på eggerettene
  • hvordan dere anretter rettene (utseende og bruk av farger)
  • målrettet og riktig informasjon i presentasjonen
CC BY-NC-SASkrevet av Stig Lieberg. Rettighetshaver: Amendor AS
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Egg