Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Tilberedningsmetoder for kjøtt – temaoppgave

Dette er en oppgave hvor du må bruke kunnskapene dine om tilberedningsmetoder for kjøtt og bruksområder for forskjellige kjøttprodukter.
Fem fat med forskjellige rå kjøttråvarer. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Målet med denne oppgaven er at du skal:

  • vise at du kan velge riktig kjøttprodukt til forskjellige tilberedningsmetoder
  • vite hva som skjer med smak og mørhet i kjøttet ved bruk av forskjellige tilberedningsmetoder

Informasjon om oppgavene

Dere må planlegge oppgavene slik at dere kan jobbe med både den teoretiske og den praktiske oppgaven samtidig. Det er satt av en undervisningsøkt på sju timer til oppgavene. Besvarelsen leveres etter avtale med læreren.

Teoretisk oppgave

En slakterdisk med mange forskjellige kjøttprodukter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fra hvilket dyr og hvilken del eller muskel på dyret vil dere velge kjøtt for å tilberede disse rettene?

  • lapskaus
  • fårikål
  • biff
  • pinnekjøtt
  • ribbe
  • spekeskinke
  • fenalår
  • medisterpølse
  • karbonader
  • biff tartar

Skriv opp hvilken tilberedningsmetode dere vil bruke når dere skal lage disse rettene. Begrunn svaret!

Lag en oversiktlig besvarelse, for eksempel i en tabell.

Praktisk oppgave

En kokk smaker på matrett. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Klassen deles inn i grupper på tre eller fire elever.

Etter avtale med læreren skal alle rettene serveres til prøvesmaking.

  • Hver gruppe skal skrive en rapport om hvordan de opplever mørhet og smak på kjøttet. Hver gruppe skal levere en rapport.
  • Som oppsummering av undervisningsøkten skal hver gruppe presentere en konklusjon etter smaksprøvene.
  • Det er viktig at dere får fram hvordan dere opplever kjøttets mørhet og smak.

Annen info:

Gruppe 1 lager brun saus.
Gruppe 2 koker poteter og smørdunster gulrøtter.
Gruppe 3 blansjerer og klargjør blomkål og brokkoli.
Gruppe 4 dekker bordene.

Mengder og tidspunkt for måltidet avtales med læreren.

Gruppe 1

Dere får utlevert 600 g bankekjøtt.

  • 200 g skal stekes som en biff i panna.
  • 200 g skal brunes og kokes i kraft i 30 minutter.
  • 200 g skal brunes og kokes i kraft i 1,5 timer.

Gruppe 2

Dere får utlevert to skinkesteiker à 1 kg.

  • Den ene skal bindes opp, brunes og stekes i ovnen på 180 grader i 1,5 timer.
  • Den andre skal bindes opp, brunes og breseres i ovnen på 120 grader i 2,5 timer.

Gruppe 3

Dere får utlevert 600 g mørbrad av storfe.

  • 200 g skal legges i kald panne med smør og stekes medium stekt.
  • 200 g skal legges i god og varme panne med smør og stekes medium stekt.
  • 200 g brunes raskt på begge sider i ei varm panne og kokes deretter i buljong i fem minutter.

Gruppe 4

Dere får utlevert 500 g karbonadedeig, 500 g kjøttdeig og 500 g medisterdeig.

  • Dere skal lage karbonader av kjøttdeigen.
  • Dere skal lage karbonader av karbonadedeigen.
  • Dere skal lage "karbonader" av medisterdeigen.

Det er viktig at dere bruker samme oppskrift til alle de forskjellige deigene.

CC BY-NC-SASkrevet av Stig Lieberg. Rettighetshaver: Amendor AS
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Tilberedning av kjøtt