Forrige

Innhold

Laster

Ordbok

Slå opp forskjellige ord og uttrykk relatert til matlaging.

Måleenheter

Måleenheter er en viktig del av matlaging. Lær mer her.

Råvarer

Her finner du mer informasjon om de ulike råvarene.

Kjøkkenskuffen

Tomat- og paprikaomelett med rugbrød

Oppskrift

< Bilde 1 av 1 > Opphavsrett, bilde: Amendor

Ingredienser

 • 8 stk egg
 • 2 krm pepper
 • 2 krm salt
 • 1 stk gressløk (bunt)
 • 2 ss olivenolje
 • 1 stk gul paprika
 • 2 stk tomat, uten kjerner
 • 4 stk soltørket tomat
 • 100 g revet ost
 • 2 dl melk
 • 8 sk rugbrød

Fremgangsmåte

 1. EggEt gjennomsnittsegg veier 63 gram. Det inneholder nesten alle de næringsstoffene vi trenger, i større eller mindre doser. Egg bruker vi kokt, som speilegg, i omeletter, pannekaker, sauser, majones, kaker og desserter. Egg har lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder i kjøleskap. (Kilde: matprat.no) og melkPå meieriet blir melken separert, som vil si at melken blir skilt til fløte og skummetmelk. Dette skjer ved at melken blir sentrifugert i en separator. Fløten tappes av, og resten er skummetmelk med et fettinnhold på 0,1 %. Deretter blir melken standardisert, som vil si at man justerer melkens fettinnhold til ønskelig nivå ved å benytte spesielt standardiseringsutstyr. I Norge fås søtmelk som helmelk med 3,9 % fett, lettmelk med 1-1,5 % fett, ekstra lett melk med 0,7 % fett og skummetmelk med 0,1 % fett. Helsemyndighetene har bestemt at all melk skal pasteuriseres, dvs. varmebehandles på meieriet. Hensikten er å uskadeliggjøre eventuelle sykdomsbakterier som kan ødelegge melken. Melkens næringsinnhold er tilnærmet det samme før og etter pasteuriseringen. (Kilde: matprat.no) piskes sammen.
 2. Skjær soltørkede tomaterSoltørket tomat er røde eller gule tomater som er tørket. Smaken er svært kraftig og litt salt. Soltørket tomat har lang holdbarhet når den oppbevares tørt og luftig. (Kilde: matprat.no), tomat og paprikaPaprika kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. Navnet paprika er en fellesbetegnelse for de store milde capsicumartene vi kjenner. Det finnes mange varianter med varierende form, farge, størrelse og smak. (Kilde: matprat.no) i små biter og bland med eggene.
 3. Tilsett olivenolje, finhakket gressløkGressløk er en velkjent krydderurt som har lukt og smak som vanlig løk. Den er god til blant annet eggretter og potetretter. (Kilde: matprat.no), revet ost, salt og pepper.
 4. Stek omeletten ved middels varme i panne i ca. 3 minutter.
 5. Sett pannen i forvarmet ovn (200 grader), og stek i ca. 5-8 minutter til omeletten har hevet og er gyllenbrun på toppen.
 6. Dryss finhakket gressløkGressløk er en velkjent krydderurt som har lukt og smak som vanlig løk. Den er god til blant annet eggretter og potetretter. (Kilde: matprat.no) på omeletten og server med ferskt rugbrød og smørSmør kjernes av fersk, pasteurisert fløte og tilsettes salt og melkesyrekultur og berikes med vitamin D. Smørsmaken er rund og god. Smør kan fryses og passer svært godt til all type matlaging; baking, steking, sauser, supper og brødmat. Usaltet smør kjernes av fersk, pasteurisert fløte som er syrnet med kultur av melkesyrebakterier, og har en frisk, lett smørsmak som ikke dominerer maten. Det egner seg særlig til baking og matretter som ikke skal tilføres salt, og passer ellers til annen matlaging der man ikke ønsker salt. (Kilde: matprat.no).
Opphavsrett, oppskrift: Amendor AS

Søk