Forrige

Innhold

Laster

Ordbok

Slå opp forskjellige ord og uttrykk relatert til matlaging.

Måleenheter

Måleenheter er en viktig del av matlaging. Lær mer her.

Råvarer

Her finner du mer informasjon om de ulike råvarene.

Kjøkkenskuffen

Potetpuré

Oppskrift

< Bilde 1 av 1 > Opphavsrett, bilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Ingredienser

  • 750 g potet (skrelt)
  • 2 dl melk (kokende)
  • 35 g smør
  • salt
  • hvit pepper
  • eventuelt muskat

Fremgangsmåte

  1. Kok potetene uten salt til de er møre.
  2. Mal dem på kvern, eller passer dem.
  3. Spe med kokende melkPå meieriet blir melken separert, som vil si at melken blir skilt til fløte og skummetmelk. Dette skjer ved at melken blir sentrifugert i en separator. Fløten tappes av, og resten er skummetmelk med et fettinnhold på 0,1 %. Deretter blir melken standardisert, som vil si at man justerer melkens fettinnhold til ønskelig nivå ved å benytte spesielt standardiseringsutstyr. I Norge fås søtmelk som helmelk med 3,9 % fett, lettmelk med 1-1,5 % fett, ekstra lett melk med 0,7 % fett og skummetmelk med 0,1 % fett. Helsemyndighetene har bestemt at all melk skal pasteuriseres, dvs. varmebehandles på meieriet. Hensikten er å uskadeliggjøre eventuelle sykdomsbakterier som kan ødelegge melken. Melkens næringsinnhold er tilnærmet det samme før og etter pasteuriseringen. (Kilde: matprat.no) og kaldt smørSmør kjernes av fersk, pasteurisert fløte og tilsettes salt og melkesyrekultur og berikes med vitamin D. Smørsmaken er rund og god. Smør kan fryses og passer svært godt til all type matlaging; baking, steking, sauser, supper og brødmat. Usaltet smør kjernes av fersk, pasteurisert fløte som er syrnet med kultur av melkesyrebakterier, og har en frisk, lett smørsmak som ikke dominerer maten. Det egner seg særlig til baking og matretter som ikke skal tilføres salt, og passer ellers til annen matlaging der man ikke ønsker salt. (Kilde: matprat.no).
  4. Smak til.
Opphavsrett, oppskrift: Ketil Lyngvær

Søk