Hopp til innhold

Fagstoff

Verdikjeden

Begrepet «verdikjede» kan brukes om prosessen fra råvare og fram til det ferdige produktet som kan selges til sluttbruker. Her får du en innføring i hva en verdikjede er.
Fiskebåt i en fjord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Verdikjede

Stort sett skjer produksjon ved at en bedrift leverer varer til en annen bedrift som enten lager en ferdigvare for salg eller bearbeider råvaren videre. Vi kaller dette en produksjonskjede. Flere bedrifter er gjerne også involvert med å transportere, lagre og overføre mellom hvert enkelt ledd og utgjør en distribusjonskjede. Vi kaller hele dette samarbeidet for en verdikjede. Vi skal se på noen eksempler der ulike bedrifter finner sin unike plass i en slik verdikjede. Vi skal også se litt mer på hvordan en bedrift kan tjene mer penger på å skape større verdier i verdikjeden.

En kjede av bedrifter

Mange varer eller produkter som er nødvendige for å ferdigstille andre varer eller produkter, kaller vi komponenter. Når flere bedrifter deltar i en slik prosess, kaller vi det en verdikjede. Verdikjeden består av produksjon, sammenstilling av komponenter og distribusjon. Når vi snakker om verdikjede ut fra et distribusjonsperspektiv, kaller vi det en distribusjonskjede. Ut fra et produksjonsperspektiv kaller vi det gjerne produksjonskjede. Kjært barn har mange navn – også her, men felles er at hvert ledd i kjeden tilfører en merverdi enten i form av fysisk endring mot ferdig produkt eller transport til neste ledd i kjeden. Slik blir begrepet verdikjede en god beskrivelse av utviklingen fra idé, design, markedsføring, råvare via komponenter til ferdig produksjon, salg, leveranse til kunde, vedlikehold og til slutt gjenvinning.

Fisk i Øksnes kommune

Måten man bearbeider råvarer eller komponenter på, varierer selvsagt, men felles for alle bedrifter er at de bidrar til å gjøre varen mer verdifull. Denne verdiøkningen er det økonomiske grunnlaget for bedriftens eksistens. La oss ta et par eksempler:

I Øksnes kommune i Vesterålen finner vi Myre Fiskemottak som tar imot fisk fra norske og utenlandske fiskebåter. Fiskemottaket bearbeider fisken og selger den videre. Kundene kan være andre bedrifter som lager fiskepinner eller fileter til butikkjedene, og bedrifter som selger fersk fisk videre til restauranter i inn- og utland. Transporten til fiskemottaket skjer med de samme fiskebåtene som har tatt opp fisken. Transporten ut fra fiskemottaket skjer vanligvis med vogntog eller båt. En liten del av den mest eksklusive ferske fisken sendes også videre med fly.

Distribusjon og bearbeidingsgrad

Distribusjon utgjør en viktig del av verdikjeden. Tradisjonelt har distribusjon knyttet til råvaretilgang vært avgjørende for hvor man har plassert bedrifter. Fiskemottak ble plassert ved de store fiskefeltene, sagbruk ved sentrale skogsområder, smelteverk nær de store kraftverkene og meierier nær landbruksbygdene. I nyere tid har dette bildet endret seg noe, siden mange bedrifter har fått større markeder, økt spesialiseringsgrad og større utfordringer knyttet til det å skaffe seg kvalifisert arbeidskraft.

Myre Fiskemottak

Om Myre Fiskemottak nøyer seg med å ta imot den ferske fisken og sende den direkte videre til andre bedrifter, har de en lav bearbeidingsgrad. Det betyr at den merverdien de tilfører produktet, er ganske liten. Så lenge det er god tilgang på fisk, kan det være greit å drive på denne måten. Om fiskemottaket vil tjene mer penger og ikke har ubegrenset tilgang på fisk, kan de øke bearbeidingsgraden. Det betyr at de selv tar en større del av jobben med å få til et sluttprodukt som markedet er villig til å betale en god pris for. Filetering, salting, pakking eller tørking kan være noen slike grep. Å skape nye merkevarer og markedsføre disse kan være et annet. Slike aktiviteter kan mangedoble verdien på råvaren.

Flere bedrifter utgjør en verdikjede

  1. Fiskeren leverer produktet sitt, fiskeråstoff, til en fiskeindustribedrift på land.
  2. I fiskeindustribedriften blir råstoffet filetert gjennom flere prosesser.
  3. Den ferdige fiskefileten blir pakket i kasser.
  4. Fiskeproduktene blir deretter transportert av et eget firma som har spesialisert seg på transport.

Relatert innhold

Nå skal du jobbe med verdikjeden til en Grandiosa - pizza. Om du ikke kjenner en Grandiosa-ekspert, blir Internett din viktigste informasjonskilde.

CC BY-SASkrevet av Morten Gunnar Plassen.
Sist faglig oppdatert 12.12.2017

Læringsressurser

Vareflyt