Hopp til innhold

Grønnkål

Grønnkål er en kålsort og er dermed botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner til. Den er likevel litt spesiell siden den ikke danner et fast hode, men består av stilker i forskjellige lengder med mer eller mindre krusete blad. Den hører derfor til gruppa av bladkål.
Grønnkål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Grønnkål er mørkegrønn, saftig og sprø. Den har en kraftig kålsmak og brukes som grønnsak.

Bruksområde

Grønnkål har en relativt kraftig kålsmak. Kålsmaken kan bli litt mildere om grønnkålen blir utsatt for frost. Da omdannes karbohydratene til sukker, og smaken blir søtere. Grønnkål brukes kokt i suppe eller stuinger. Den kan også smørdampes, kokes eller stekes, eller brukes som pynt i stedet for salat.

Kvalitetskrav

Grønnkål i åkeren. Foto.

Grønnkål finnes i forskjellige varianter med ulik størrelse. Det er derfor ingen kvalitetskrav til størrelsen, men bladene skal ha en jevn, grønn farge og være velutviklede og krusete. Grønnkål skal også være saftig og fri for skader og ha en frisk lukt.

Næringsinnhold

Grønnkål er en svært sunn grønnsak. Den er kalorifattig og rik på A- og C-vitaminer. Den inneholder også kalsium og fosfor og er en av de grønnsakene som inneholder mest jern.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Se filmen Hvordan tilberede grønnkål (Lise Finckenhagen for Bama).

Huskelappen

Norsk sesong:

august–desember

Med andre ord:

latin: Brassica oleracea sabellica
engelsk: kale
tysk: Grünkohl
fransk: chou frisé

Lagring:

0–2 °C. Grønnkål har kort holdbarhet og egner seg ikke for langtidslagring.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020