Hopp til innhold

Kepaløk

Kepaløk, som er den faglige betegnelsen på vanlig løk, kommer opprinnelig fra Asia, der den har vært dyrket i mer enn 3000 år. Gul løk er den vanligste varianten av kepaløk på det norske markedet.
Gul løk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fra Asia ble kepaløken brakt til det gamle Egypt. Romerne førte løken til Europa, og spanjolene tok den med til Amerika. I dag dyrkes kepaløk over store deler av verden.

Klimaet i Norge er velegnet for dyrking av kepaløk, siden kepaløk tåler vinterkulde i hvileperioden. Det finnes en mengde sorter kepaløk, som er forskjellige i farge og fasong og er tilpasset forskjellige vekstforhold. Kepaløken er bygd opp av blad som ligger i tette lag. Ytterst er bladene tynne og tørre, mens de indre bladene er tykkere og saftigere. Kepaløk selges både som fersk buntløk og som tørket løk.

Fransk løksuppe. Foto.

Bruksområde

Kepaløk kan brukes i nesten alle retter. Rå er den god på smørbrød, i salater, på hamburgere og finhakket på pølser eller i salsa. Videre kan kepaløk kokes, smørdampes, grilles eller stekes. Lettkokt løk kan serveres som varmt tilbehør eller som grønnsaksrett. Løk kan også syltes, frityrstekes eller wokkes. Kepaløk har sterk lukt og smak som blir mildere og søtere når den stekes. Skal vi bruke løken rå, kan vi fjerne litt av den sterke smaken ved å legge løken i isvann en stund før bruk.

Kvalitetskrav

Kepaløk skal være hel, rein og fri for frostskader, og den skal heller ikke ha mugg eller råte. Buntløk skal ha en blank og smidig ytterside, og det grønne gresset skal ikke være vissent. Tørket løk skal være fast og veltørket, velformet og jevn i størrelsen. Løk skal ikke ha spirer. Røttene skal være fjernet. Ytterskallet skal henge på og ikke ha mørke flekker.

Næringsinnhold

Løk inneholder noe A-, B- og C-vitaminer, i tillegg til mineraler.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

juli–mai

Med andre ord:

latin: Allium kepa
engelsk: onion
tysk: Zwibel
fransk: oignon

Lagring:

0–2 °C. Kepaløk er svært holdbar og må oppbevares tørt og helst ikke sammen med andre matvarer, siden løk setter smak på produkter den lagres sammen med.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020