Hopp til innhold

Mangold

Mangold er en bete (kalles også for bladbete), og en nær slektning av rødbeten, men det er blada som blir brukt som grønnsak. Blada henger sammen som en bladrosett, eller et løst hode. De er ca. 20 cm lange, mørkegrønne med tykke hvite stilker.
Mangold mot hvit bakgrunn. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Utseendet kan minne om kinakål, men blada er lengre og smalere. Mangold har en saftig og mild smak, og kan minne om spinat. Det finnes en mindre variant av mangold, hvor blada, som ikke blir større enn 8–10 cm, selges løse.

Anvendelse

Liten mangold brukes omtrent på samme måten som spinat: Blada kan stekes, smør-dampes eller stues. De tykke stilkene på vanlig mangold brukes mest som kokt grønnsak, de kan være litt bitre og er ikke gode i rå tilstand. Den grønne delen av blada kan brukes rå i salater, men den brukes mest stekt, på samme måte som spinat. Mangold er fin å bruke i wok.

Næringsinnhold

Den er som andre sterkt fargede grønnsaker rik på vitaminer og mineraler.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

CC BY-SASkrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 13.05.2018