Hopp til innhold

Tidligkål (nykål)

Tidligkål kalles også for nykål eller sommerkål og tilhører samme art som hodekål. Tidligkål har den samme runde formen som hodekål, men hodet er noe løsere, og den har et mye lavere fiberinnhold.
Tidligkål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tidligkål er en av de tidligste sortene på markedet om våren, og den er en meget attraktiv vare når den kommer.

Bruksområde

Spekeskinke med smørdampet tidligkål og ostesaus. Foto.

Tidligkål brukes som annen kål og er nydelig kokt eller smørdampet.

Kvalitetskrav

Tidligkålen skal bestå av et helt og jevnfarget hode, uten sår og revner. Bladene skal være flekkfrie, sprø og saftige og ha en frisk farge. Stokken skal være avskåret tett under bladfestet. Kålen skal være fri for jord og insekter.

Næringsinnhold

Ernæringsmessig kan tidligkål sammenlignes med hodekål. Begge kåltypene er kalorifattige og inneholder noe A- og en god del C-vitaminer. Vel 100 gram tidligkål dekker dagsbehovet for C-vitamin.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

mai–september

Med andre ord:

latin: Brassica oleracea var. capitata
engelsk: cabbage
tysk: Kohl
fransk: chou

Lagring:

0–2 °C. Tidligkål har kortere holdbarhet enn vanlig hodekål.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020