Hopp til innhold

Rabarbra

Rabarbra er opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. I Norge dyrkes rabarbra i hager, i veksthus og på friland. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som en frukt. Det er fordi de kjøttfulle og saftige stilkene er ideelle til kompotter, safting og sylting.
Rabarbra. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes det høye innholdet av oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra. De med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.

Bruksområde

Rabarbraen bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter. Rabarbra kan spises naturell, men da gjerne med litt sukker. Den er frisk og syrlig på smak og passer godt til grøt, suppe og kompott. Rabarbra brukes til saft, sylting og hjemmelaget vin, og er også god til fyll i kaker og pai.

Kvalitetskrav

Rabarbra skal være hel, fast, spenstig og ren, uten skader eller slim. Den skal ikke være for lett å knekke, men heller ikke slapp. Drivhusdyrket rabarbra er noe tynnere enn frilandsdyrket.

Næringsinnhold

Rabarbra er kalorifattig og inneholder A-, B- og C-vitamin samt noe mineraler.

Se

matvaretabellen

for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 08.05.2018