Hopp til innhold

Savoikål

Savoikål er en kålvariant oppdaget i Savoie-distriktet i Frankrike. Den er mørkegrønn i fargen med overgang til gult i bladene.
Savoykål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Savoikålen har store, krusete kålblad som vender utover og omkranser selve kålhodet. Hodet er fast og sprøtt, men noe mindre tettpakket enn hos hodekål. Savoikål har en mild og fin kålsmak og mange anvendelsesmuligheter.

Kålruletter med savoikål og kjøttdeig. Foto.

Bruksområde

Savoikål er fin å bruke kuttet til råkost siden den er mild i smak, sprø og dekorativ. Den kan også kuttes i kløfter og smørdampes eller brukes til kålruletter. Savoikål kan stort sett brukes til det samme som annen hvit kål. Samtidig er den svært dekorativ.

Kvalitetskrav

Savoikål skal ha et fast hode med sprø og saftige blad. Fargen skal være mørk grønn med tykke, gulhvite bladnerver.

Næringsinnhold

Savoikål er rik på A- og C-vitaminer. Den inneholder også jern og kalsium. Savoikål er velsmakende og lett å bruke.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

August–november

Med andre ord:

latin: Brassica oleracea sabauda
engelsk: savoy cabbage
tysk: Wirsingkohl
fransk: chou de Milan, chou de Savoie

Lagring:

0–2 °C. Holdbarheten for savoikål er kortere enn for vanlig hodekål.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020