Hopp til innhold

Bjørnebær

Bjørnebær er i form og fasong en blanding av bringebær og molter, men fargen er fra mørk fiolett til nesten svart. Smaken er også noe mindre søt enn hos andre bærtyper. Bjørnebær vokser vilt i Nord-Europa, Asia og Amerika. Selv sør i Norge kan vi finne viltvoksende bjørnebær.
Bjørnebær med løv. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mens bringebær løsner fra bærtappen ved modning og er hule inni, er bærtappen fast i bjørnebæret også etter modning. Både bær og bærtapp skal spises. Det finnes flere varianter av bjørnebær når det gjelder form, farge og størrelser.

Bruksområde

Bjørnebærmousse i glass. Foto

Bjørnebær passer godt som tilbehør til is eller yoghurt. Fruktsalat med bjørnebær kan også anbefales. Bjørnebær egner seg også til terte, kake og pai. De kan dessuten spises naturelle med litt sukker og fløte eller varmes til is.

Kvalitetskrav

Bjørnebær har ofte bedre holdbarhet enn andre bærvarianter. De skal ha jevn mørk farge med blankt og friskt utseende uten antydning til skader.

Næringsinnhold

Bjørnebær er fiberrik og har et høyt innhold av A- og C-vitaminer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

August-september

Med andre ord:

Latin: Rubus Fruticosus
Engelsk: Blackberry
Tysk: Brombeere
Fransk: la mûre

Lagring:

0–2° C. Friske bjørnebær har kort holdbarhet og egner seg ikke til oppbevaring. De bør fryses om de ikke blir brukt i løpet av få dager.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020