Hopp til innhold

Kalkun

Kalkun på kalkunfarm. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kalkunen er en familie av hønsefugler som hører til fasangruppa, og består av to arter. Hunnen er mindre enn hannen, og alltid mye mindre fargerik – som så ofte ellers i fugleverdenen. Med et vingespenn på 1,5–2 meter, er kalkunen den største fuglen i sitt habitat, og blir sjelden forvekslet med andre arter.

Kalkunen er et populært jaktbytte, særlig i Nord-Amerika. I motsetning til de tamme motstykkene sine, er villkalkunene observante og dyktige flygere. De trives i åpen skog. Bronsekalkun er den typen som har eksistert lengst i Norge. I motsetning til andre typer kalkun er bronsekalkunen fremdeles i stand til å formere seg naturlig, og kalkunhøna kan legge opptil 70 egg per år. I dag er bronsekalkunen lite utbredt i Norge, og de fleste individene stammer fra samme oppdretter. Det ble satt i gang et registreringsarbeid i 2001 med tanke på et eventuelt bevaringstiltak.

Anvendelse

Kalkun brukes helstekt eller stekt i mindre stykker, som stekt lår og stekt brystfilet, og den blir også brukt som pålegg og pølser. Som middag er den i Norge spesielt knyttet til jul og nyttår. Det er også innført Thanksgiving i Norge – den amerikanske høsttakkefesten som feires siste torsdagen i november. Da serveres det kalkun med stuffing og annet tilbehør.

Næringsinnhold

Kalkun er en god kilde til protein, kalium, litt A- og B-vitamin, og fosfor. Den er fettfattig.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

CC BY-SASkrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 30.06.2017