Storfe
Storfe er klauvdyr, og har fire mager. Kroppen er dekket av et kort hårlag, som i temperert klima vil vokse seg tettere og lengre om vinteren. Fargen kan variere fra sort til hvit, via nyanser i rødt og brunt. Kveg kan nå en alder på mer enn 20 år, men driftsdyr blir sjelden så gamle.
Habitatet er variert, men består som regel av utmark med ulike grastyper. Det opprinnelige habitatet til urokser har vært åpen skogmark og grassletter.
Anvendelse
Storfe produserer melk, kjøtt og skinn. Kua gir oss melk, fløte, ost, og andre meieriprodukter basert på melk. Av kalv og okse bruker vi de fleste delene på slaktet. Det vanligste er høyrygg til suppe, indrefilet til biff, ytrefilet, entrecotestek, roastbiff, oksestek, forskjellige gryter, pølseproduksjon, kjøttdeig osv.
Næringsinnhold
Storfekjøtt er en god kilde til proteiner, kalium og jern. Noen av delene på slaktet vil kunne inneholde betydelige deler av mettet fett. Det er også en god kilde til A- og B-vitaminer.
Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.