Hopp til innhold

Svin

Grisen eller svinet, også kjent som tamgris og tamsvin, er en underart av villsvin. I vitenskapelig sammenheng blir tamgrisen også referert til som villsvin. Svin er en pattedyrfamilie i ordenen partåede klauvdyr. De har en kraftig, men bevegelig kropp med et tilspisset hode med store ører og små øyne. Snuten ender i et tryne, og på trynets ytterste flate (en bruskskive) sitter neseborene. Halen er tynn og kort.
Gris på beite. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Trynet er et ideelt arbeidsredskap til å rote i jorden med. Grisen er kjent for å være ekspert på å grave opp trøfler. Hannen kaller vi råne, og purka kalles sugge.

Svinet (grisen) har med seg mye historie, særlig gjelder dette kulturhistorie og religion. Svinet betraktes som et ureint dyr ifølge koranen (islam), og det er forbud mot å spise det. I Norge er uttrykket «kjælegris» ofte brukt, og det er en indikator på at grisen gjennom tidene har vært et husdyr og mer enn bare mat for oss.

Anvendelse

Svin har omfattende bruksområder. Svinet har et lyst kjøtt med en mild og delikat smak. De vanligste måtene å tilberede svinekjøtt på, er svineribbe (særlig til julehøytider), stekt svinefilet, svinesnitsel, som svinestek og skinkestek, bacon, strimlet svinekjøtt til gryter og supper, som spekeskinke, og til wok og andre asiatiske retter.

Næringsinnhold

Noen av delene på svinet inneholder en del fett, og dette er av umettet type. Ellers er det en god kilde til protein, kalium og fosfor.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

CC BY-SASkrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 05.03.2017