Hopp til innhold

Rådyr

Rådyr som lever i Skandinavia, er den minste arten av hjortefamilien. Rådyret veier ca. 18–36 kg (vanligvis 22–30 kg) og kan bli 70–85 cm i skulderhøyde. Det har lange, spinkle lemmer og spisse, smale klauver. Halsen er lang. Hodet er smalt og relativt kort med store ører. Øynene er også store. Rådyrkalven har lyse prikker i behåringen over ryggen. Hannen kalles råbukk og hunnen rå. Rådyr er kjent for å være vakre dyr, og går også under betegnelsen Bambi.
Rådyr. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Om sommeren lever noen av dem alene eller i små grupper, og om vinteren samles de i store grupper. Rådyrene lever i ca. ti år. De livnærer seg av gress, urter, trær og busker. Brunsttida inntrer i juli–august, og kalvene fødes i mai–juni.

Anvendelse

Rådyrkjøttet er mørt og smaker skog, med en mild og litt søtlig smak. Kjøttet er veldig magert og har fine fiber. Kjøttet blir fort tørt ved hard steking, og bør behandles med forsiktighet for å oppnå best mulig resultat. Lår er fint til stek, og små kjøttbiter fint til gryter. Lår er også ypperlig til speking.

Næringsinnhold

Rådyr er en god kilde til protein, B-12, natrium, kalium, fosfor og sink.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

CC BY-SASkrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 05.03.2017