Hopp til innhold

Storfugl

Storfugl er den største arten i hønsefuglfamilien. Hannen – tiuren – kan bli bortimot 90 cm lang og veie opptil 6 kg. Hunnen – røya – blir betraktelig mindre, drøyt 60 cm lang og ca. 2 kg. Storfuglen finnes utbredt i skogsområdene over hele landet. Den livnærer seg hovedsakelig av frø og plantedeler, særlig fra furu, men foretrekker bær og urter i sommerhalvåret. En tiur kan bli opptil 20 år gammel.
Spillende tiur. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Er vi heldige, kan vi høre det spesielle tiurspillet i skogen i april–mai. Tiuren er en vakker og prangende fugl, men den kan bli svært aggressiv under leiken, og det lureste er å holde avstand. Spillet gir en kneggende lyd som vi kan høre over lange avstander. Under tiurspillet kjemper hannene, og vinneren får pare seg med alle røyene. Røya legger 6–8 egg og ruger på dem i 20–30 dager.

Inngrep gjort av mennesker har bidratt til at storfuglen enkelte steder har blitt sterkt redusert i antall eller har forsvunnet helt.

Anvendelse

Storfuglen er rik på smak og har en særegen lukt. Kjøttet passer ypperlig som helstekt, i gryter, som bresert, det er nydelig med stekt bryst og paté av storfugl. Enkelte bruker også storfugl i suppe.

Næringsinnhold

Storfuglkjøttet har et rikt næringsinnhold, og er en god kilde til protein, natrium, kalium, enumettet og flerumettet fett, A-vitamin, jern og fosfor.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

CC BY-SASkrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 05.03.2017