Hopp til innhold

Obstipasjon – sykepleietiltak ved ernæring

  • Slaggrik plantekost som for eksempel helkornbrød og råkost gjør avføringen fyldigere,
    og dette påvirker tarmfunksjonen positivt.
  • Frisk og tørket frukt som for eksempel pærer, myk mango, plommer, svisker og fiken stimulerer tarmperistaltikken. Hard frukt og citrusfrukter er ikke anbefalt i kostholdet til obstiperte.
  • Grønnsaker og frukt bør kuttes opp før de spises. Grunnen til det er at slike matvarer kan klumpe seg i tarmen.
  • Rikelig drikke gjør avføringen bløtere. Ved inntak av fiber er det viktig at pasienten drikker rikelig slik at fiberen sveller ut og hjelper til med transporten av mat og avføring i tarmen.
    Hvis pasienten ikke øker væskeinntaket ved inntak av fiber, vil fiberen suge opp den væsken som er der, og forverre obstipasjonen.
  • Svisker og linfrø som sveller over natten i et glass vann, kan virke drivende på avføringen.
  • Matvarer som bananer, blåbærsaft, nøtter og popkorn bør unngås fordi dette er matvarer
    som kan gi obstipasjon. Det kan også fruktskall og grønnsaker med lange trevler.
CC BY-NC-SASkrevet av Birgit Flaten.
Sist faglig oppdatert 20.05.2016