Obstipasjon – sykepleietiltak ved ernæring
- Slaggrik plantekost som for eksempel helkornbrød og råkost gjør avføringen fyldigere,
og dette påvirker tarmfunksjonen positivt. - Frisk og tørket frukt som for eksempel pærer, myk mango, plommer, svisker og fiken stimulerer tarmperistaltikken. Hard frukt og citrusfrukter er ikke anbefalt i kostholdet til obstiperte.
- Grønnsaker og frukt bør kuttes opp før de spises. Grunnen til det er at slike matvarer kan klumpe seg i tarmen.
- Rikelig drikke gjør avføringen bløtere. Ved inntak av fiber er det viktig at pasienten drikker rikelig slik at fiberen sveller ut og hjelper til med transporten av mat og avføring i tarmen.
Hvis pasienten ikke øker væskeinntaket ved inntak av fiber, vil fiberen suge opp den væsken som er der, og forverre obstipasjonen. - Svisker og linfrø som sveller over natten i et glass vann, kan virke drivende på avføringen.
- Matvarer som bananer, blåbærsaft, nøtter og popkorn bør unngås fordi dette er matvarer
som kan gi obstipasjon. Det kan også fruktskall og grønnsaker med lange trevler.
CC BY-NC-SASkrevet av Birgit Flaten.
Sist faglig oppdatert 20.05.2016