Hopp til innhold

Seinkomplikasjoner ved diabetes

  • Diabetikere har en tendens til å få økte fettavleiringer på innsida av arteriene, såkalt aterosklerose. Mer om aterosklerose. Dette skyldes at «søtt blod» strømmer langsommere i blodårene, og da øker tendensen til aterosklerose. Dette disponerer for sykdommer som hjerneslag, hjerteinfarkt og angina pectoris.
  • Diabetikere er utsatt for å få alvorlige sår på føttene. Økt forekomst av fotsår skyldes nedsatt blodsirkulasjon på grunn av aterosklerose, nedsatt smertefølelse, og det faktum at en dårlig regulert diabetes gir svekket infeksjonsforsvar og dermed økt infeksjonsfare.
  • Høyt blodsukker kan på sikt gi forandringer i de små blodkarene i kroppen. Disse forandringene kan gi skader i øyne, nyrer og nerver. Forandringer i karene til øynene kan gi sterkt nedsatt syn eller blindhet. Øyesykdom på grunn av diabetes. Blindeforbundet. Når de små blodkarene i nyrene forandres, greier ikke nyrene lenger å utføre sine oppgaver. Pasienten kan få nyresvikt og må behandles med dialyse (blodet renses via et apparat). Nerveskadene vil kunne gi nedsatt smertefølelse, prikking og uro i muskulaturen, leggkramper og nedsatt bevegelighet. Skader på nervene kan også gi kronisk diaré og manglende evne til ereksjon hos menn.