Hopp til innhold

Vitamin D

Hovedoppgaven til vitamin D er å sørge for at tarmen tar opp nok kalsium, og at vi alltid har nok kalsium og fosfat i blodet. Dette er viktig, for det er disse to mineralene som gjør skjelettet sterkt og hardt.
Grillet laks med rucola, tomat, sitron og pesto. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mangel og forgiftning

Hvis vi får for lite vitamin D, hjelper det ikke hvor mye kalsium vi spiser: Tarmen tar ikke opp nok kalsium. Det fører igjen til at skjelettet får for lite kalsium og mister styrken sin. Hvis dette skjer, tåler skjelettet mindre, og det skal ikke så mye til før vi får bruddskader.

For mye vitamin D er heller ikke av det gode. Store doser kan føre til forgiftning med symptomer som hodepine, oppkast og dårlig matlyst. Dersom tilførselen av vitamin D har vært stor over lang tid, kan det dannes forkalkninger i de indre organene, og spesielt nyrene kan ta skade. Barn er mer følsomme for dette enn voksne.

Kilder til vitamin D

Det beste er derfor å ikke ta kunstige tilskudd, men heller spise mer feit fisk, tran og margarin med vitamin D, slik at du har nok av vitaminet i kroppen. Vitamin D lagres hovedsakelig i fettvevet.

Vitamin D finnes i både plante- og dyreriket, men det er bare noen få matvarer som har et naturlig innhold av vitamin D. Smør og margarin er beriket med vitamin D, men de beste naturlige kildene er feit fisk, fiskelever, tran, eggeplomme, rogn og leverpostei.

CC BY-NC-SASkrevet av Nils H. Fløttre og Øyvind Bønes.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019