Hopp til innhold

Løsningsforslag - Stråling fra verdensrommet

Her finner du kortfattede forslag til svar på Hør deg selv-oppgavene om Stråling fra verdensrommet.

  1. Med kikkerten kunne Galilei observere et stort antall stjerner. Han observerte også Venus i ulike faser, solflekker, fjell og kratre på månen, ringene rundt Saturn og fire av Jupiters måner. (Wikipedia)
  2. Høyt over havet er atmosfæren tynnere, og langt fra folk er lysforurensningen fra kunstige lyskilder mindre. Begge deler gjør at observasjonene blir bedre.
  3. Romteleskop blir ikke forstyrret av jordatmosfæren, og de kan observere i lengre tid av gangen, i og med at de ikke er så styrt av natt og dag, slik vi er på jorda.
  4. Ved å se på hvilken del av spekteret til stjerna som har størst intensitet, kan vi finne temperaturen. En blålig stjerne er varmere enn en rødlig.
  5. Ved å studere absorpsjons- og emisjonsspekter kan vi se hvilke stoffer (gasser) som sender ut eller absorberer lyset.
  6. Et emisjonsspekter består av smale bånd med lys, mens et absorpsjonsspekter er et spekter som mangler lys noen steder; det har svarte striper.
  7. Vi kan få informasjon om hvilke grunnstoffer de består av.
  8. Radiobølger fra verdensrommet har gitt oss kunnskap om pulsarer og kvasarer, og vi har oppdaget spor av organiske molekyler.
  9. Stjerneformørkelse kalles det når en planet passerer forbi ei stjerne. Ved å se på egenskapene til endringene i lyset, kan vi finne ut noe om egenskapene til planeten.
  10. En kefeide er ei pulserende stjerne. Sammenhengen mellom lysstyrke og puls er kjent, og dermed kan vi bruke kefeider til å finne avstander i universet.