Hopp til innhold

Planlegge lysbildene

Når du vet hva presentasjonen skal inneholde, kan du gå i gang med å planlegge lysbildene du skal bruke.

En god presentasjon må planlegges godt. Utgangspunktet er oversikten med innholdspunktene i Forberede innholdet i presentasjonen som vi gikk gjennom i forrige node.

Hvert hovedpoeng i presentasjonen bør få et eget lysbilde, men du bør heller ikke ha med for mange lysbilder, og det bør ikke være for mye tekst på hvert bilde. En presentasjon bør helst ikke romme mer enn 15–20 lysbilder, men dette er ingen absolutt regel.

Hvis lista di er på mer enn tjue punkter, bør du likevel se om det er mulig å stryke eller slå sammen noen av dem. Det kan også være at enkelte punkter ikke er så viktige, slik at det holder at du framfører innholdet uten å skrive det på et lysbilde.

En presentasjon vil typisk romme

  • et tittellysbilde
  • ett eller to innledningslysbilder, for eksempel en kort introduksjon av deg selv og temaet du skal presentere
  • et lysbilde for hvert hovedpoeng som du vil at publikum skal huske
  • et oppsummeringslysbilde

Du må også tenke på hvor lang tid du har til rådighet, hvor mye du skal si til hvert lysbilde. Hvis du viser det samme lysbildet for lenge, kan publikum miste interessen. Men det er enda mer frustrerende når lysbildene skifter så raskt at publikum ikke rekker å få med seg innholdet.

Du må derfor prøve å beregne hvor lenge du skal snakke om innholdet i hvert lysbilde. Legg opp til at hvert lysbilde vises i ett–tre minutter.