Hopp til innhold

Gjenkjent på Gardermoen

Passkontroll på Gardermoen
Åpne bilde i et nytt vindu

EasyPass

Siden i sommer har to ID-maskiner stått klare på den delen av Gardermoens utenlandsterminalen som kalles Non-Schengen. Hit geleides alle passasjerer som har fløyet fra et land utenfor Schengen-avtalens 26 medlemsland.

Systemet, som kalles EasyPass i Norge – og også lyder navnene «e-gate» og «Automatic Border Control» (ABC) – er en selvbetjent passkontrolløsning.

Ansiktsgjenkjenning er teknologiens biometriske verktøy. Det betyr enkelt og greit at passbildet sammenlignes med ansiktet som står foran maskinens kamera. Systemet sjekker også eventuelle lagrede opplysninger om passasjeren.

Norske statsborgere først

I første omgang er det bare norske statsborgere som kan benytte seg av ansiktsgjenkjennerne, opplyser rådgiver Johan Østby i Politidirektoratet.

– Dette er tiltak vi prøver ut for å oppnå en enda mer effektiv grensekontroll, og det er første gang passasjerer blir grensekontrollert på denne måten her i Norge.

Ansiktsgjenkjenning brukes allerede på noen andre flyplasser rundt om i verden, men Gardermoen er tidligere ute enn eksempelvis Kastrup i København og Arlanda i Stockholm, forteller Østby.

Mindre kø, mer sikkert

For å kunne velge EasyPass på Gardermoen må du ha et elektronisk pass, også kalt e-pass eller pass med biometri. Det ble innført som standard i Norge i 2005.

Poenget med selvbetjent passkontroll er at det skal gå raskere å komme inn i landet. Det blir mindre kø i kontrollen, rett og slett. Dessuten er en velfungerende maskin sikrere. Den gjør ikke menneskelige feil, og den blir heller aldri sliten.

– Vi er naturligvis spent på om disse maskinene virker som de skal – at de stopper dem som skal sjekkes grundigere, og lar resten passere. I oppstartsfasen har vi tatt høyde for at uforutsette ting kan skje. Det er bra bemannet med grensekontrollører, og vi har dessuten tekniske fagfolk på plass, forteller Joki.

Grensekontrollørene skal også veilede og overvåke dem som går gjennom ansiktsgjenkjennerne. Og er det noen som ikke kommer gjennom, for eksempel på grunn av feil med maskinen eller passet, tar kontrolløren en manuell kontroll.

– Et av målene med e-gatene er at grensekontrollørene skal bruke mindre tid på å sjekke pass og mer tid på andre oppgaver. Det er jo sjelden noe problem med norske flypassasjerer som kommer hjem fra et utenlandsopphold. Da kan kontrollørene bruke ressursene på dem som har visumpapirer eller som må sjekkes mer nøye av andre årsaker. Det vil bli kortere køer for alle reisende. Flyplassen og flyselskapene vil også nyte godt av raskere grensekontroller, understreker Johan Østby.

CC BY-NC-SASkrevet av Bjørn Hugo Pettersen. Rettighetshaver: NTB
Sist faglig oppdatert 05.03.2017