Hopp til innhold

Fakta om ansiktsgjenkjenning

  • Ansiktsgjenkjenning – slik det brukes i selvbetjent grensekontroll (EasyPass eller e-gate), overvåkingskameraer og adgangskontroll – er en biometrisk teknologi. Biometri er målbare, fysiske og personlige kjennetegn, som for eksempel ansiktstrekk, fingeravtrykk, DNA, blodåremønster og mønster i regnbuehinnen.
  • Ved ansiktsgjenkjenning i en EasyPass-kontroll sjekkes det at trekk i ditt ansikt stemmer overens med bildet i passet du holder i hånden.
  • Ansiktsgjenkjenning skal være så nøyaktig at det ikke skal bety noe om man har anlagt bart eller skjegg – eller lagt på seg eller tatt av mange kilo – siden passbildet ble tatt.
  • På Non-Schengen-terminalen på Gardermoen er det satt opp to e-gater med ansiktsgjenkjenning. Du må gjennom to porter. Først skal passet leses av, og maskinen sjekker blant annet at det er gyldig. Ved neste port stopper man og ser inn i maskinens kamera. Stemmer passbildet overens med ansiktet ditt, er alt ok, og du kan gå videre. Vel å merke hvis du da ikke er ettersøkt av Interpol eller av andre grunner bør sjekkes grundigere av politibetjentene i grensekontrollen.
CC BY-NC-SASkrevet av Bjørn Hugo Pettersen. Rettighetshaver: NTB
Sist faglig oppdatert 07.08.2014