Hopp til innhold

Fagstoff

Forskjellig bakverk - gjærbakst, kaker stekt i frityr, kaker stekt i jern, linsedeig og mørdeig

Hovedtypene av gjærbakst, kaker stekt i jern, kaker stekt i frityr, linsedeig og mørdeig.

Hovedtypene av gjærbakst

  • brød
  • småbrød
  • hvetedeig
  • pizzadeig
bilde av en britisk landsbyloff

Eksempler på varianter av brød:

  • fletteloff
  • grovbrød
  • kneippbrød
  • loff
Brioche. Foto.

Eksempler på varianter av småbrød:

  • brioche
  • franske horn
  • horn
  • rundstykker

Eksempler på varianter av hvetedeig:

  • aniskringle
  • hveteboller
  • klippekrans
  • skillingsboller
  • skoleboller
  • tekake

Kaker stekt i frityr

Felles for alle kaker stekt i frityr er at de stekes ved en temperatur på 170–180 °C. Kakene stekes til de er pent brune, og legges på kakerist med porøst papir.

bilde av Rosettbakkels som stekes i frityr

Eksempler på varianter av kaker stekt i frityr:

  • berlinerboller
  • fattigmann
  • hjortetakk
  • krustader
  • rosettbakkels

Kaker stekt i jern

Blant kaker stekt i jern finnes mange ulike varianter som bygger på gamle norske mattradisjoner.

Potetvafler. Foto.

Eksempler på varianter av kaker stekt i jern:

  • goro
  • krumkaker
  • vafler

Linsedeig

Linsedeig lages av hvetemel, smør eller margarin, farin og eggeplommer. Deigen brukes til å fore linseformer med og som lokk på disse formene.

  • Bland smør og farin forsiktig sammen.
  • Tilsett eggeplommer og hvetemel.
  • Arbeid disse forsiktig sammen.

Mørdeig

  • 1 del farin
  • 2 deler smør
  • 3 deler hvetemel
  • 1 eggeplomme
  • 1 egg
  • Bland smør og farin forsiktig sammen.
  • Bland i eggeplomme, egg og hvetemel.
  • Arbeid ingrediensene forsiktig sammen.

Eksempler på varianter av mørdeig:

  • fyrstekake
  • småkaker

Småkaker

Småkaker er en samlegruppe av svært mange kaffekaker som i høy grad er knyttet til julen. De fleste stekes ved 170–190 °C.

Eksempler på varianter av småkaker:

  • berlinerkranser
  • sandkaker
  • sirupssnipper
  • kokosmakroner

Relatert innhold

Her ser vi på rullede deiger som butterdeig, wienerdeig og paideig.

CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Korn og baking