Hopp til innhold

Fagstoff

Jevnede supper og klare supper

Det er to hovedgrupper av supper: Jevnede supper og klare supper.
bilde av en Sterk og syrlig buljong
Åpne bilde i et nytt vindu

Jevnede supper

  • brune supper
  • kremsupper
  • nasjonale supper
  • veloutésupper
  • purésupper
Jevnede supper
Åpne bilde i et nytt vindu
Purésupper
Åpne bilde i et nytt vindu

Klare supper

  • buljong
  • klaret buljong
  • klare, jevnede supper

Buljong

Buljong kokes som kraft, men i tillegg til bein bruker vi også kjøtt.

Buljong
Åpne bilde i et nytt vindu
Framgangsmåte klaret buljong (consommé)

Bland sammen oppkuttede grønnsaker, eggehvite og klarekjøtt i en kjele. Ha i kald kraft og bouquet garni. Sett kjelen på varm plate og varm opp væsken til den begynner å koke. NB! Rør i blandingen hele tiden til «klaringen» flyter opp. Da må du ikke røre lenger. La buljongen småkoke i cirka 2 timer. La buljongen hvile cirka 15 minutter. Sil så forsiktig gjennom et klede og degraisser eventuelt buljongen. Smak til og tilsett garnityr.

  • Klarekjøtt: grovmalt skankekjøtt fra storfe
  • Consommé: klaret buljong med grovmalt kjøtt og eggehvite
  • Degraissere: å skumme fettet av kraft, supper, sauser og lignende

Suppegarnityr

  • bakverk
  • egg
  • gryn
  • grønnsaker
  • kjøtt
  • pasta
  • suppeboller
Suppegarnityr
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

Kraft er en vannaktig væske med smak fra de råvarene den er kokt på.

Jevning brukes for å tykne supper og sauser. De deles inn i varme- og kalde jevninger.

CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Kraft, jevning, saus og suppe