Skip to content

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Bærekraftig utviklingChevronRight
  4. Krig og konfliktChevronRight
  5. Strengt hemmeligChevronRight
SubjectEmne

TOPIC

Strengt hemmelig

Alle familier har sine hemmeligheter, men familien Marthinsens dypt begravde hemmelighet er mer dramatisk enn de fleste andres. Ingen hadde fortalt barnebarna at bestefars bror var en av de mektigste menn i det okkuperte Norge under annen verdenskrig.

Filmdetaljer

År: 2010

Varighet: 1 time og 51 minutter

Produsent: Benedicte Orvung, Tom Edvindsen, Svein Rune Nyland

Medvirkende: Knut Erik Jensen, Berit Nøkleby, Kjell Fjørtoft, Rolf Grüner Hegge, Gunnar Fredrik Kværk, Gunnar Sønsteby, Inger Helene Andersen, Trygve Andersen, Turid Bendiksen, Nils Borchgrevink

Regi og manus: Benedicte Orvung

Foto: Kjell Vassdal, Tom A. Edvindsen

Lyd: Frode Ytre-Arne, Frode Ytre-Arne

Produksjonsselskap: Orvung Film

Opprinnelse: Norge

Karl Marthinsen

Som sjef for det nazistiske hemmelige politiet hadde Karl A. Marthinsen bokstavelig talt rett til å drepe – og gjorde det. Mot slutten av krigen hadde han slik makt at Hjemmefronten var redd for at han skulle lede landet ut i en blodig og meningsløs borgerkrig. Derfor skjøt de ham en vintermorgen i februar 1945.

Som hevn for dette henrettet norske og tyske nazister 28 patrioter på Akershus festning. I dag huskes Marthinsen vesentlig for denne skrekkelige hevnen.

Om filmen

Benedicte Orvung er filmens regissør – og grandniese av Karl Marthinsen. Hun visste ingenting annet om Karl Marthinsen enn at han var bror av hennes morfar, og at han døde under krigen, før hun 50 år etter hans død fikk se en avisartikkel om likvideringen av Marthinsen. Så begynte hun å spørre og grave, og laget film om hva hun fant.

I filmen møter vi en rekke personer som kan fortelle om Marthinsen, men vi får også se mange filmopptak fra okkupasjonstiden der Marthinsen opptrer sammen med kjente historiske personer som Vidkun Quisling, Josef Terboven og Jonas Lie. Vi får også se bilder og dokumenter fra arkivene som illustrerer historien om denne mannen, hans liv og død.

Learning content

Strengt hemmelig

SubjectEmne

Kildemateriale