Skip to content

  1. Home
  2. Bygg- og anleggsteknikkChevronRight
  3. YrkesutøvelseChevronRight
  4. MurerenChevronRight
  5. HMS for murerenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Veiledning

HMS for mureren

En murer jobber på både små og store byggeplasser. Materialer og verktøy er ofte tunge å håndtere og få på plass. Det er derfor viktig å ta hensyn til kroppen sin. En murer jobber også med mange typer verktøy og utstyr som krever gode HMS-rutiner.

Murer som står på en stein. Foto.
Murer som bruker vernebriller, hørselvern og hjelm

Byggeplass

En murer har mange forskjellige arbeidsoppdrag, fra store konstruksjoner til små og enkle oppdrag. I alle typer oppdrag er det like viktig å tenke risiko og HMS. Det er ikke nødvendigvis på store byggeplasser det skjer uhell. Det er kanskje ved de mindre jobbene der ting skal løses fort og «effektivt», at uhellet kommer.

En forutsetning for at ting skal gå bra, er at man alltid tar nødvendig hensyn til de elementene på en byggeplass der risikoen er stor.

  • Bruk riktig personlig verneutstyr tilpasset det du driver med.
  • Bruk riktig og godkjent løfteutstyr der det er påkrevet.
  • Ved arbeider i høyden må nødvendig stillas og/eller sikringsutstyr benyttes.
  • Ta hensyn til arbeidskollegaer.

Innenfor murerfaget er det spesielt viktig med vernebriller og hørselvern ved deling av blokkprodukter. Du må ha støvmaske ved blanding av mørtel og ellers alltid tilpasset personlig verneutstyr til den enkelte jobben. Det er viktig at det blir tilrettelagt for en god og sikker arbeidsplattform å jobbe på. Dette gjelder uansett høyde og arbeidsoperasjon.

Hvis disse elementene ikke er på plass eller ikke fungerer som forventet, så må ting utbedres eller skaffes til veie før arbeidet fortsetter.

Husk alltid å foreta risikovurdering () før et oppdrag starter opp.

Learning content

Mureren

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs