Skip to content
SubjectMaterialFagstoff

Article

Fra Filmavisen til nyhetskanaler

Vi har tilgang til nyheter i mange medier. Noen leser nyheter i papiraviser eller nettaviser, og noen oppdaterer seg ved å følge nyhetskanaler som sender døgnet rundt.

FooterHeaderIconFooter iconLK06
Jente med hodetelefoner og iPad. Foto.

I dag får vi nyheter og faktastoff servert først og fremst gjennom nyhetssendinger på radio og tv og lengre dokumentarprogram. Både NRK og TV2 har kanaler som sender nyheter kontinuerlig, og det er ikke uvanlig at det lages ekstra nyhetssendinger når det skjer noe dramatisk i verden. Kontrasten er stor til nyhetsformidlingen i Filmavisen.

Filmavisa

Det var de franske filmselskapene Pathé og Gaumont som begynte å lage filmavis rundt 1910. Filmavisen ble vist på kinoer, og det var gjerne store hendelser som kongebesøk, sportsbegivenheter, ulykker eller morsomme hendelser som utgjorde handlingen.

Filmavisen i Norge

Filmavisen var ukentlig nyhetssendinger på kino i årene fra 1941-1963. Sendingene gikk som forfilm til kinofilmene. Disse nyhetene ble ikke minst viktige under krigen. Etter hvert som nordmenn fikk fjernsyn, kunne de også se Filmavisen på NRK.

Under andre verdenskrig fikk Filmavisen et nasjonalistisk preg og mediet ble utnyttet av nazistene. Du kan lese mer om dette i artikkelen i Dagbladet: "Se nazistenes propagandafilmer"

Under ser du et utdrag fra Filmavisen, tatt opp 17.mai 1946.

Last updated 01/09/2019
Text: Marita Aksnes, Torgrim Gram Økland and Marthe Johanne Moe (CC BY-SA)
Rightsholder: NRK

Learning content

Tradisjon, modernitet og postmodernitet