Skip to content
SubjectMaterialFagstoff

Article

Patos

Patos blir ofte oversatt til «følelser». I retorisk sammenheng vil det si at vi overbeviser gjennom å vekke bestemte følelser hos publikum.

FooterHeaderIconFooter iconLK20FooterHeaderIconFooter iconLK06
Knyttnever som heves i protest. Illustrasjon.

Nordahl Grieg leser diktet 17. mai 1940

0:00
-0:00
Krig vekker sterke følelser hos folk, og det kommer ofte til uttrykk i plakater, taler og dikt som handler om krig og motstandskamp. Her leser Nordahl Grieg sitt eget dikt «17. mai 1940». Flyet hans ble skutt ned over Tyskland i 1943.

Les diktet , s.219-220 (lenke til Nasjonalbiblioteket)

Du kjenner kanskje til reklameuttrykket «fordi du fortjener det». Ei slik formulering vekker kanskje en følelse av at vi må kunne unne oss litt luksus i hverdagen, samtidig som det uttrykker at «du er spesiell». Klarer du å vekke bestemte følelser hos publikum, kan det være med på å holde på tilhørerens interesse.

En tale uten følelser vil være en kjedelig tale. Da er det ikke lett å overbevise. I tillegg kan det påvirke mottakerens vurdering av saken, og det motiverer til handling. Vi kan skremme eller vekke avsky med negative følelser, eller lokke med positive følelser.

Når du i en tale skal overbevise ved å vekke følelser hos publikum, bør du vise at også du har denne følelsen. Hvis du skal få noen til å bli opprørt over ei bestemt sak, må du vise at du er like opprørt.

Du kan også velge å fortelle om personer, ting eller situasjoner som vekker den bestemte følelsen du vil ha fram. I presentasjoner kan du bruke bilder, film eller lydopptak, eller gi detaljerte, levende beskrivelser.

Last updated 04/15/2018
Text: Elin Marie Voie (CC BY-SA)

Learning content

Kommunikasjon og kommunikasjonsmidler

What is core content and additional content?
MenuBook

Learning Path

MenuBook

Subject Material

MenuBook

Tasks and Activites