Skip to content

Subject Material

Vannbakkels

Vannbakkels er et lett og luftig bakverk som kan varieres på mange måter, med forskjellige former, størrelser og fyll. De kan fylles med søte kremer eller et salt fyll.
En stabel vannbakkels med mokkakrem, pyntet med melis og sjokolade. Foto.
Open image in new window

Vannbakkels lages av en forvellet masse. Forvellede masser består som oftest av vann, fast fett, mel og egg. Å forvelle betyr å gi et lett oppkok. Vi kan bruke denne deigen til å lage for eksempel waleskringle, eclairs og profiteroles.

Framgangsmåte

  • Kok opp vann og smør.
  • Tilsett mel under omrøring til massen slipper kjelen.
  • Avkjøl massen litt.
  • Rør eggene forsiktig inn, ett og ett om gangen.
  • Ha massen i en sprøytepose og sprøyt ut ønsket form på en smurt stekeplate.
  • Stek ved 200 °C i 20–25 minutter. Større bakverk som kringle trenger lengre steketid. Åpne ikke ovnsdøra underveis, da faller kakene lett sammen!
  • Avkjøl kakene og fyll med ønsket fyll.

Andre varianter

Det er også mulig å bruke melk som væske og tilsette sukker/vaniljesukker i massen. Den får da mer smak, men blir mykere. Den spanske retten churros er en forvellet masse som lages på samme måte som vannbakkels, men som friteres i stedet for å stekes i ovnen.

Churros overstrødd med sukker. Foto.
Open image in new window

Video

I denne videoen får du se hvordan du lager en vannbakkelsdeig, og du får sett eksempler på ulike måter å forme massen på.

CC BY-SAWritten by: Jannike Gausdal and Einar Martin Kålen.
Last revised date 10/25/2011

Learning content

Masser