Skip to content

Subject Material

Håndhygiene som grunnleggende smittevernrutine

Håndhygiene er det enkleste, rimeligste og beste tiltaket for å hindre overføring av smitte. Dessverre er det slik at helsepersonell rengjør hendene sine i mindre enn halvparten av de tilfellene der de bør gjøre det.
Hender som vaskes under rennende vann. Foto.
Open image in new window

Håndhygiene

Hendene er det nyttigste redskapet vi har som helsearbeidere, i tillegg til evnen vår til å kommunisere og observere. Hendene er samtidig det redskapet som kan gjøre mest skade, fordi de medfører en risiko for direkte og indirekte kontaktsmitte.

Trolig er 20–30 prosent av alle nosokomiale infeksjoner (sykehusinfeksjoner) et resultat av for dårlig eller manglende håndhygiene. Riktig utført håndhygiene fjerner opptil 99 prosent av bakteriene fra hendene.

Tenk over

Hendene forurenses av alt vi tar i, og vi forurenser hendene våre både bevisst og ubevisst. Bevisst vil si at vi vet at hendene våre blir forurenset når vi bruker dem i arbeidet vårt. På hvilke måter forurenser vi hendene våre ubevisst?

Hånddesinfeksjon

Hånddesinfeksjon er førstevalget for håndhygiene når hendene er tørre og ikke synlig forurenset. Husk at ved hånddesinfeksjon er det viktig at hendene er tørre. Fuktighet reduserer effekten av desinfeksjonsmiddelet.

Fordelene med hånddesinfeksjon er at

  • det dreper mikroorganismer mer effektivt enn såpe og vann
  • det er enklere
  • det er lettere tilgjengelig
  • det sparer tid (tar bare halvparten av tida det tar å vaske hendene med såpe og vann)
  • det er hudvennlig

Håndvask

Vi skal vaske hendene med såpe og vann når de er synlig tilsølt eller forurenset med blod eller andre kroppsvæsker. Håndvask er derfor nødvendig når vi har vært i kontakt med kroppsvæsker, ekskrementer, slimhinner eller hud som ikke er intakt, samt sårbandasjer.

Vi vasker også hendene når vi bruker hansker, håndterer mat eller har vært på toalettet. Håndvask er viktig fordi desinfeksjonsmidler ikke fysisk fjerner urenheter fra disse aktivitetene, og fordi organisk materiale reduserer effekten som desinfeksjonsmidlene har på mikroorganismer.

Personlig hygiene

For at håndhygienen skal ha ønsket virkning så hendene blir tilstrekkelig rene, er det viktig at negler er korte og avrundede, og at ikke vi bruker ringer eller armbånd på jobb.

Dersom vi har lange negler, fester det seg skitt under neglene som vi ikke får fjernet ved vanlig håndhygiene – verken ved å vaske hendene eller bruke hånddesinfeksjon. Det samme gjelder for ringer, armbånd og armbåndsur. Under smykker får vi heller ikke tørket godt nok når vi har rengjort hendene våre, og det gir grobunn for mikroorganismer.

Langt hår skal settes opp eller bindes sammen bak. Hår og hårbunn inneholder mange mikroorganismer, også ofte gule stafylokokker som kan gi infeksjoner hos pasienter.

Hostehygiene

Når vi hoster eller nyser, og når vi har økt sekresjon fra luftveiene, er det viktig at vi – både helsepersonell, pasienter og pårørende – er svært forsiktige for å hindre smitte.

Vi må unngå å nyse eller hoste direkte mot andre. Vi skal da dekke munn og nese med papir som vi kaster med en gang. Vi bør også vurdere om den som hoster eller nyser, skal bruke munnbind i bestemte situasjoner. Vi skal alltid rengjøre hendene når vi har vært i kontakt med luftveissekret.

Utfordringer til deg

  1. I hvilke tilfeller skal du vaske hendene med såpe og vann, og når skal du desinfisere hendene?
  2. Gjør rede for hvordan covid-19-pandemien har endret holdningene dine til

    1. håndhygiene

    2. hostehygiene

    3. bruk av munnbind

    4. personlig hygiene

Related content

Fagarbeiderens kunnskaper om betydningen av god håndhygiene kan være avgjørende for brukernes helse og velvære.

CC BY-SAWritten by: Jørn Stordalen and Vigdis Haugan.
Last revised date 04/12/2021

Learning content

Grunnleggende smittevernrutiner