Task: Work assignment

The Imitation Game

Published: 31.05.2017
 • Embed
 • Easy Reader
 • Listen
 • Print
 

The Imitation Game, regissert av norske Morten Tyldum, er basert på en sann historie om matematikeren Alan Turing. Turing klarte å knekke det tyske krypteringssystemet Enigma under andre verdenskrig, men opplevde senere å bli strafferettslig forfulgt på grunn av homofili. 

Om filmen

Under andre verdenskrig benyttrer tyskerne et komplekst kodesystem til å sende beskjeder om overraskelsesangrep, hemmelige konvoier og annen informasjon som de ikke ønsker at de allierte skal få tak i. Dersom engelskmennene klarer å knekke kodene, som lages av den tyske kodemaskinen Enigma, vil de kunne avsløre tyskernes hemmelige planer og på denne måten forutse deres neste steg. For å knekke koden må man vite Enigma-maskinens innstillinger, men de endres daglig ved midnatt.

Den militære etterretningstjenesten i Storbritannia oppretter en topphemmelig ekspertgruppe som skal jobbe med å knekke Enigma-kodene. Matematikeren og krypteringseksperten Alan Turing (Benedict Cumberbatch) blir med i gruppa, som ellers består av lingvister, studenter, hemmelige agenter og en sjakkmester. Turing setter i gang med å bygge en avansert kodemaskin, en slags forløper til datamaskinen, som skal kunne overliste Enigma.

I tillegg til å handle om dekryptering av Enigma-kodene handler The Imitation Game om Alan Turing på et mer personlig plan. Turing har en ustabil og usosial personlighet. Dette gjør det vanskelig for ham å samarbeide med andre. Han er også homofil, og i Storbritannia på denne tiden er det forbudt å leve ut sin homofile legning. Dette får Turing selv smertelig erfare, da han etter krigen blir straffeforfulgt på grunn av homofili.

Om regissøren

Morten Tyldum startet karrieren som ansatt i NRK drama tidlig på 90-tallet, hvor han blant annet var med på å starte ungdomsserien U. Han debuterte som spillefilmregissør med komedien Buddy i 2003. Filmen fikk Amandaprisen for beste kinofilm i 2004.

Det store gjennombruddet som regissør fikk Tyldum med kinosuksessen Hodejegeren i 2011, med Aksel Hennie, Synnøve Macody-Lund og Nikolaj Coster-Waldau i de største rollene. Filmen baserer seg på Jo Nesbøs roman med samme navn. Suksessen med Hodejegeren gjorde at Tyldum ble lagt merke til i Hollywood.

The Imitation Game er Tyldums første engelskspråklige spillefilm. Filmen fikk Oscar for beste tilrettelagte manus i 2015. The Imitation Game var på forhånd nominert til hele åtte ulike Oscar-priser, blant annet for beste regi.

 

Oppgaver til The Imitation Game

 

a) Beskriv karakteren Alan Turing.

 • Hvilket inntrykk får du av Turing i åpningsscenen?
 • Hvordan utvikler karakteren seg gjennom filmen?
 • Beskriv forholdet mellom Turing og de andre karakterene.
 • Hvorfor tror du Alan Turing frir til Joan Clarke?
 • Hvordan tror du det hadde gått med Turing om han ikke hadde blitt arrestert?

 

b) Filmen hopper i tid, og det veksles mellom scener fra Turings skoledager på slutten av 20-tallet, til krigens dager og scener fra avhørene med politiet etter krigen. Lag en kronologisk historie av fortellingen som presenteres i filmen.

 

c) The Imitation Game følger en klassisk Hollywood dramaturgi. Beskriv filmens dramatiske oppbygging. Beskrivelsen bør inneholde

 • hvordan karakterene introduseres
 • filmens konflikter
 • klimaks og vendepunkt

d) Hvorfor tror du filmen har fått tittelen The Imitation Game?

 

e) Enkelte historikere har kritisert filmen for å være unøyaktig i måten den framstiller historiske hendelser på. 

 • Søk på nettet og finn ut mer om hva denne kritikken går ut på.
 • Kjenner du til andre historiske eller biografiske filmer som har blitt utsatt for tilsvarende kritikk?
 • Drøft følgende påstand: Historiske og biografiske spillefilmer baserer seg ofte lite på historiske fakta.

Related content

Current material for