Skip to content

Mer om aterosklerose

Noen ganger oppstår det fettavleiringer på innsiden av arteriene. Disse avleiringene starter ofte på steder der arterien deler seg, eller der karveggen har skader. Den medisinske betegnelsen på dette er aterosklerose, og tilstanden gir risiko for blant annet hjerneslag og hjerteinfarkt.

Aterom og plakk

åre med plakk. Illustrasjon.

En fettavleiring på karveggen kalles et aterom. Når ateromet blir stort, kalles det et plakk.

Ateromet oppstår fordi kolesterol «graver» seg inn i åreveggen.

Aterosklerose. Illustrasjon.

Kroppen forsøker å reparere skaden. Det oppstår arrvev i åreveggen, og den blir stivere. Mer kolesterol avleires, karveggene blir tykkere, og blodstrømmen inne i karet går saktere.

Risiko for aterosklerose

Aterosklerose er vanlig hos mennesker i de fleste vestlige land. Generelt kan man si at forekomsten av aterosklerose øker med mengden kolesterol og mettet fett i kosten. Risikoen for å ha aterosklerose henger sammen med blodets kolesterolinnhold. Har man forhøyet kolesterol, øker risikoen for aterosklerose. Grupper som har økt risiko er:

  • menn (de er mer utsatt enn kvinner)
  • kvinner etter overgangsalderen
  • røykere
  • diabetikere
  • personer med høyt blodtrykk

Symptomer

Man merker nesten aldri symptomer på aterosklerose før det foreligger betydelig skade på arteriene. Når symptomene dukker opp, er det fordi visse deler av kroppen får for lite blod. Symptomene avhenger derfor av hvilke organer som lider under dårlig blodforsyning. Du kan merke kramper i bena når du går, du kan få slag, nyresvikt, angina eller hjerteinfarkt.

Related content

CC BY-SAWritten by: Norsk Helseinformatikk and Trine Merethe Paulsen.
Last revised date 03/03/2017