Hopp til innhold

Asparges, grønn

Asparges er en gammel kulturplante som er kjent helt fra romertida. I dag dyrkes den i Norge og over hele verden. Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges.
Åpne bilde i et nytt vindu

Grønn asparges blir ikke tildekket under dyrking, og den får grønnfargen fordi den vokser fram over jorda i sollys. Smaken er mild og fin. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land.

Grønn asparges. Foto.

Bruksområde

Aspargessuppe. Foto.

Asparges kan kokes og spises som forrett eller hovedrett. Den har meget aromatisk og fin smak og egner seg derfor godt som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og i fiskeretter. Den nederste delen av stilken, ca. 1–2 cm, skal kuttes av før koking. Asparges kokes i 3–5 minutter avhengig av tykkelsen. Det er en fordel å bunte asparges sammen med hyssing under koking. Da er det lettere å bevare dem hele.

Asparges som brukes i mat, er unge skudd på planten, ca. 10–15 cm lange.

Dampet asparges med fenalår. Foto.

Kvalitet

Aspargesskuddene skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø, mens toppen skal være tett og hel. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Størrelsen på aspargesen sier ikke noe om kvaliteten på varen.

Næringsinnhold

Asparges er meget kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor i tillegg til A- og C-vitaminer. Grønn asparges har dessuten større næringsverdi enn hvit. Asparges virker .

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.


Huskelappen

Norsk sesong:

april–juni

Med andre ord:

latin: Asparagus officinalis
engelsk: asparagus
tysk: Gemüsespargel
fransk: asperge

Lagring:

2–4 ºC

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020