Hopp til innhold

Kålrot (kålrabi)

Kålrot, som også kalles kålrabi, er en gammel kulturplante som har vært dyrket i Norge fra midten av 1600-tallet. Kålrot er en nær slektning av kål, noe som også går fram av navnet. Men i motsetning til hos andre kålsorter er det hos kålrot knollen vi spiser, og ikke bladene.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fasongen er rund, og størrelsen kan variere fra små kålrøtter på under 1 kilo til store på 3–4 kilo. Fruktkjøttet er hardt og fast med en lys gul farge. Kålrota er rik på C-vitaminer og kalles derfor også for Nordens appelsin. Den har en mild og fin kålsmak og kan brukes til mange retter.

Gryte med raspeball, kålrot og saltet kjøtt. Foto.

Bruksområde

Kålrot er en allsidig grønnsak som kan brukes i mange forskjellige retter. Før bruk skreller vi kålrota, og deretter skjærer vi den opp i skiver eller terninger som kan kokes i gryteretter eller supper. Kokt kålrot i skiver kan serveres som grønnsak til middagsretter av både kjøtt og fisk. Kålrot kan videre brukes som stappe, strimlet rå til wok eller i skiver gratinert i ovn. Kålrot kan også rives og serveres som råkost, til bruk i salat eller skåret i staver som snacks til dipp.

Kålrotstappe. Foto.

Kvalitetskrav

Kålrot skal kjennes tung og ha en fast konsistens. Den skal også være vasket fri for jord og smuss. Kålrot skal videre være fri for sprekker eller ytre skader som kan forårsake mugg eller bakterieangrep, og ingen blad skal følge med. Kålrot kan også leveres vokset for at den skal bevare fuktigheten.

Næringsinnhold

Kålrot er en grønnsak med høyt næringsinnhold. Den er rik på C-vitaminer, og vitaminene beholdes godt utover vinteren. Kålrot er mager og kan gjerne spises rå som mellommåltid.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om kålrot

Huskelappen

Norsk sesong:

Kålrota kan lagres lenge og er derfor i handelen hele året, fra januar til desember.

Med andre ord:

latin: Brassica napus rapifera
engelsk: swede
tysk: Kohlrübe
fransk: chou navet

Lagring:

0–2 °C. Kålrot har lang lagringskapasitet under riktige lagringsforhold. Den holder seg best om du lagrer den med temperatur så langt ned mot 0 °C som mulig, og med høy luftfuktighet.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020